Maron wil samen met De Block centrum voor transmigranten oprichten

© Photonews
| Maximiliaanpark, september 2019

Begin november gaan Brussels minister Alain Maron en minister-president Rudi Vervoort praten met federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block. De Brusselse regering wil een oriëntatie- en opvangcentrum voor transmigranten oprichten. "We willen oplossingen, maar samen met de federale overheid."

"De kwestie van de opvang van migranten in het Brusselse gewest blijft onze prioriteit", stelde Brussels minister Alain Maron (Ecolo) donderdagmiddag in de commissie Gezondheid en Bijstand aan Personen. "Wij stellen een opvang- en oriëntatiecentrum voor."

Maron en minister-president Rudi Vervoort (PS) hebben een nota klaar met een "strategische visie over de opvang van transmigranten op ons grondgebied." "Die nota wordt momenteel onderzocht door de financiële inspectie", aldus Maron. "Dat centrum is slechts een onderdeel van die visie."

Onderhandelingen met De Block

Voor dat centrum wil het Gewest samenwerken met de federale overheid. "Sommige aspecten vallen normaal gezien onder de bevoegdheden van de federale regering", argumenteerde de minister in de commissie.

Begin november zullen Maron en Vervoort daarover samenzitten met federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). "We zullen het idee om samen oplossingen te vinden verdedigen, maar we kennen de situatie van de federale regering." Die is namelijk in lopende zaken. Bovendien was De Block zelf al geen voorstander van een Brussels opvangcentrum, uit vrees voor een aanzuigeffect.

Porte D'Ulysse

Meer details over het opvang- en oriëntatiecentrum voor transmigranten wilde Maron niet geven in de commissie. Ook over de toekomst van het opvangcentrum dat er vandaag wel nog is, Porte D'Ulysse in Haren, gaf de minister geen details. Eind oktober moet dat opvangcentrum, waar het Burgerplatform dagelijks 350 migranten opvangt, de deuren sluiten.

"Voor iedereen binnen de regering is het duidelijk dat wij de verplichting hebben om een alternatieve locatie te vinden", zei Maron. De vondst van die alternatieve locatie is nu, twee weken voor de sluiting van Porte D'Ulysse in Haren, iets dichterbij.

"We hebben een locatie op het oog en voeren daarover gesprekken met de eigenaar. We verkennen ook enkele andere pistes." Hoe dan ook is er volgens de minister wel een oplossing voor de financiering van Porte D'Ulysse, of die nu een nieuw gebouw heeft of niet. "De financiering van Porte D'Ulysse op langere termijn is gegarandeerd."

'Vrijhaven voor transmigranten'

N-VA vindt het langer openhouden van Porte D'Ulysse geen goed idee. "Dit is geen oplossing voor deze problematiek die in Brussel alleen maar verergert", reageert Brussels N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten. "Brussel wordt stilaan een vrijhaven voor transmigranten die niet wettelijk op ons grondgebied verblijven."

Zijn partij is ook tegenstander van een gewestelijk oriëntatie- en opvangcentrum. "In Brussel moet de politie meer werk maken van de controle op mensen die geen verblijfsrecht hebben, om mee te werken aan een effectief uitwijzingsbeleid", aldus Verstraeten. "Anders blijven mensen hier jaren rondzwerven en dat leidt tot menselijke tragedies."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?