De Block houdt voet bij stuk: geen opvangcentrum aan Noordstation

© PhotoNews
| Migranten in het Noordstation (archiefbeeld).

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) houdt voet bij stuk. Verschillende politici en organisaties, onder wie ook haar partijgenoten Sven Gatz en Guy Vanhengel, pleiten intussen voor een opvang- of oriëntatiecentrum voor migranten aan het Noordstation. Maar de minister en de federale regering geven geen krimp.

Tijdens het BRUZZ-debat met de Brusselse lijsttrekkers, straks integraal om 18.30 uur te bekijken via BRUZZ tv en hier op Bruzz.be, klinkt het bijna unisono: de houding van de federale regering omtrent het Noordstation ergert de Nederlandstalige Brusselse politici. Al even eensgezind zijn de Brusselse kopstukken over de oplossing, namelijk een opvang- of oriëntatiecentrum voor de migranten die er voor overlast zorgen.

Maar bevoegd minister De Block en bij uitbreiding de federale regering kant zich tegen die oplossing. Ook nu vicepremier Sven Gatz en Brussels minister Guy Vanhengel, twee vooraanstaande Brusselse liberalen, zich uitten als voorstander van zo'n tijdelijk opvangcentrum, wil ze niet van wijken weten.

Oplossing in de maak

"Binnen Open VLD heeft iedereen recht op een mening, maar ons standpunt blijft ongewijzigd", zegt een woordvoerder aan BRUZZ. De Block vreest net als haar voorganger Theo Francken (N-VA) voor het aanzuigeffect van zo'n centrum. De liberale politica belooft "op korte termijn" een oplossing in samenspraak met de betrokken gesprekspartners.

Hoe die eruit moet zien, blijft voorlopig koffiedik kijken. In de dialoog dreigt De Block in elk geval op zichzelf te staan, want burgemeesters Philippe Close (PS) en Bernard Clerfayt (Défi), het Brussels Gewest, De Lijn en ook de politievakbonden zijn voorstander van zo'n opvangcentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?