— Brussel kiest

Brussels Parlement

Ook Vanhengel voert druk op De Block op: ‘Migranten opvangen is enige oplossing’

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 8 mei 2019

Na Vlaams minister Sven Gatz stuurt nu ook Brussels minister Guy Vanhengel aan op een tijdelijk opvangcentrum voor de migranten in en rond het Noordstation. Nochtans wil federaal minister en partijgenoot Maggie De Block (Open VLD) daar voorlopig niet van weten. “Maar je moet ze érgens onderbrengen, anders staan ze een uur later weer op dezelfde plek”, zei Vanhengel op het debat met de Brusselse lijsttrekkers van BRUZZ.

De discussie rond het Noordstation, waar de hygiëne en veiligheid voor reizigers en de migranten zelf zwaar te wensen overlaat, laaide ook tijdens het BRUZZ-debat in aanloop naar de verkiezingen weer op. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) haalde opnieuw uit naar het federale niveau en met name de voormalige ministers Jambon en Francken (N-VA) en herhaalde zijn vraag om een opvang- en oriëntatiecentrum voor de transmigranten.

Nadat er door zowat elke partij aan tafel kritiek werd geuit op de houding van de federale regering, die zo’n opvangcentrum weigert te financieren, nam ook Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) het woord. Opvallend genoeg schaarde die zich ook achter het idee van een tijdelijk opvangcentrum.

“Er is maar één oplossing mogelijk: en dat is die mensen tijdelijk opvang geven. Als je ze verwijdert aan het Noordstation, moet je ze ergens naartoe brengen. Als je ze naar een politiekantoor brengt, worden ze vrijgelaten en binnen het uur staan ze weer op de plek waar ze opgepakt zijn. Je moet ze ergens kunnen onderbrengen waar je hen oriënteert en hen duidelijk maakt of ze kans maken op asiel of het grondgebied moeten verlaten”, klonk het.

De Block werkt aan structurele oplossing

Daarmee is Vanhengel, na Sven Gatz, de tweede vooraanstaande Brusselse liberaal die de druk verhoogt op partijgenoot en federaal minister Maggie De Block om zo’n tijdelijk centrum te voorzien. Die beloofde tegen het einde van de week een structurele oplossing te voorzien, maar kantte zich wel expliciet tegen een opvangcentrum voor de transmigranten.

“Men doet dat niet graag, omdat men dan met een grote groep mensen gaat zitten die men een hele tijd lang zal moeten bijhouden, en de gesloten centra zitten al overvol”, bracht Vanhengel wel begrip op voor de houding van de federale regering.

Kijk vanavond naar het hele debat met de lijsttrekkers voor het Brussels parlement op BRUZZ TV en BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?