Brussels Gewest en Schaarbeek bekijken extra maatregelen Noordstation

© PhotoNews
| De bussen van De Lijn nemen geen passagiers meer aan de halte onder het Noordstation.

Het Brussels Gewest en de gemeente Schaarbeek hebben maandag een coördinatievergadering gehouden om te bekijken wat ze nog meer kunnen doen om de veiligheid en de hygiënische toestand rondom het Noordstation te verzekeren. Dat hebben minister-president Rudi Vervoort en burgemeester Bernard Clerfayt aangegeven.

Sinds maandagochtend stoppen de chauffeurs van De Lijn niet meer aan de haltes aan het Noordstation. Ze klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station, die te maken hebben met de groep transmigranten die er verblijft. Ook de bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stoppen er niet meer.

In een reactie stellen Vervoort en Clerfayt dat de gewestelijke en gemeentelijke diensten al maanden in de weer zijn om het probleem aan te pakken. Ze nemen hun verantwoordelijkheden op, ook al overstijgt die soms hun bevoegdheid, aldus de Brusselse bewindslui. Vervoort hamert er echter op dat de oprichting van een opvangcentrum "een condition sine qua non voor een permanente oplossing" is.

Clerfayt van zijn kant beklemtoonde dat de lokale politie al een actieplan voor het station heeft uitgewerkt, met inspanningen op vlak van het beheer van het station die tot de verantwoordelijkheid van de federale politie behoort. "We zijn ongeveer aan het einde van wat we nog kunnen doen om ervoor te zorgen dat dit station beantwoordt aan de verwachtingen van reizigers en buurtbewoners."

Niettemin gaan de verschillende lokale diensten deze week nieuwe coördinatievergaderingen houden om te bekijken welke extra maatregelen er nog genomen zouden kunnen worden, met name om ervoor te zorgen dat de begeleiding van mensen "conform is met de menselijke waardigheid die hen toekomt", aldus Vervoort en Clerfayt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?