De Nationale Veiligheidsraad, met premier Sophie Wilmès, Maggie De Block en Jan Jambon, communiceert over maatregelen voor het indijken van het coronavirus (Covid-19)

| De Nationale Veiligheidsraad, met premier Sophie Wilmès, Maggie De Block en Jan Jambon, communiceert over maatregelen voor het indijken van het coronavirus

Regering neemt extra noodmaatregelen: een overzicht

EDB
© Belga - BRUZZ
20/03/2020

De federale regering stelde op vrijdag een reeks nieuwe noodmaatregelen voor, waaronder uitstel bij de aflossing van hypotheekleningen en een wijziging in de procedure die leidt tot tijdelijke werkloosheid.

Het systeem van tijdelijke werkloosheid wordt omgevormd naar een ‘coronaprocedure,’ vertelde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) tijdens de persconferentie. “Er zal dus geen onderscheid meer zijn tussen werkloosheid om economische redenen of overmacht.”

Bovendien komt er bovenop de uitkering 5,63 euro per dag bij voor mensen die in die coronaprocedure zitten. “Dat komt neer op zo’n 150 euro meer per maand,” aldus Muylle.

Tot slot gaat de procedure ook automatisch van start, en niet pas na drie of vier weken zoals eerder het geval was. De groep wordt bovendien uitgebreid naar mensen die thuisblijven door besmette gezinsleden.

"Er zal geen onderscheid meer zijn tussen werkloosheid om economische redenen of overmacht."

minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)

Woonkrediet

De overheid en de Belgische banken spraken af om particulieren die in geldnood zitten door het coronavirus, te steunen. Wie tijdelijk zijn woonkrediet niet kan aflossen, kan de bank vragen om zonder kosten uitstel van kapitaalaflossing te krijgen.

De meeste banken namen in hun kredietcontracten al clausules op die een tijdelijke verlichting in bepaalde gevallen toestaan. Er is afgesproken om die nu toe te kennen zonder daarvoor kosten aan te rekenen.

De modaliteiten kunnen weliswaar van bank tot bank verschillen. Zo bieden Axa Bank, Crelan en KBC zes maanden uitstel van kapitaalaflossing aan. Bij Crelan is het contractueel zelfs mogelijk tot 12 maanden te gaan, schrijft De Standaard.

Tussen 8 en 10 miljard euro

Ook voor zelfstandigen komen er extra steunmaatregelen. Voor belastingen komt er een uitstel van twee maanden. Alle sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal moeten pas op 15 december betaald worden.

Volgens minister van Begroting David Clarinval (MR) kosten de maatregelen van de regering de begroting van dit jaar tussen de 8 en 10 miljard euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, steunmaatregelen, coronavirus, wilmes, Nathalie Muylle, david clarinval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni