Regering voert woonstbetreding bij sans-papiers af

© Kevin Van den Panhuyzen
| Het wetsontwerp, dat woonstbetredingen mogelijk maakt bij wie illegale vreemdelingen onderdak biedt, zorgde voor heel wat controverse.

De plannen van de regering-Michel die de politie zouden toelaten binnen te vallen in woningen waar mensen zonder papieren verblijven, zijn afgevoerd. Dat bericht De Tijd dinsdag.

Begin dit jaar lag een wetsontwerp ter stemming in het parlement dat woonstbetredingen mogelijk zou maken in de zoektocht naar mensen die illegaal in het land zijn. Vooral de N-VA drong daarop aan. Een onderzoeksrechter zou wel altijd toestemming moeten geven voor een woonstbetreding als er mensen zonder papieren aanwezig zijn die een bevel kregen om het grondgebied te verlaten.

Maar over het wetsontwerp werd nooit gestemd, omdat er commotie ontstond. In de MR, de partij van premier Charles Michel, waren er mandatarissen die zich verzetten. Open VLD uitte eveneens kritiek. En onderzoeksrechters vonden het geen goed idee dat ze toestemming voor woonstbetredingen zouden moeten geven zonder vooraf een gerechtelijk onderzoek te kunnen doen.

Het ontwerp kwam nog enkele keren aan bod in de regering, maar het kwam nooit tot een akkoord. Officieel is het dossier nog altijd in handen van de premier. Maar in N-VA-kringen wordt nu ook toegegeven dat het niet meer realistisch is dat het in deze regeerperiode nog groen licht krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?