In Paleis 12 op de Heizel worden hulpgoederen verzameld voor Oekraïners die uit hun land gevlucht zijn voor de oorlog met Rusland
© PhotoNews | In Paleis 12 op de Heizel worden hulpgoederen verzameld voor Oekraïners die uit hun land gevlucht zijn voor de oorlog met Rusland.

Registratiecentrum aan Heizel start met elektronisch aanmeldsysteem

© Belga
17/03/2022

Het deze week geopende registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen op de Heizel start begin volgende week met een elektronisch aanmeldsysteem. De vluchtelingen zullen dan online een dag en een uur kunnen reserveren, zodat ze geen uren in de rij moeten staan. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken bekendgemaakt.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat al een team ter plaatse stuurde, zag dat de situatie aan Paleis 8 van Brussels Expo "druk en hectisch was, maar dat de registraties toch vlot verliepen", zegt woordvoerder Elias Van Dingenen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Het nieuwe aanmeldsysteem zou soelaas moeten bieden, maar dat is niet het enige, vertelt directeur-generaal Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Het aantal loketten zal, als al het benodigde materiaal beschikbaar is, in de komende dagen uitgebreid worden van 42 naar 66", aldus Roosemont. Daarmee zou de capaciteit verhogen naar ruim 3.000 registraties per dag.

Sinds de opening afgelopen maandag werden voor de ingang ook overkappingen en tenten geplaatst om de wachtenden te beschermen tegen slecht weer. Er komen ook extra toiletten bij.

Woensdag werden in het registratiecentrum 1.780 Oekraïense vluchtelngen geregistreerd, geeft Roosemont nog mee. Dat brengt het totale aantal in België op bijna 11.500.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie