Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)
© PhotoNews | Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport.

Reizigers uit rode zone kunnen zich voortaan laten testen zonder arts te raadplegen

VGS
© Belga - BRUZZ
15/08/2020

Door een nieuwe procedure kunnen reizigers uit een rode zone zich bij terugkomst meteen laten testen, zonder eerst contact op te moeten nemen met een arts. Wie terugkeert uit een rode zone en landt in Brussels Airport Zaventem zal zich binnenkort dus meteen kunnen laten testen in het nieuwe testcentrum op de luchthaven.

Reizigers die terugkeren van een verblijf in een rode zone moeten verplicht een coronatest laten afnemen en in quarantaine gaan. Tot nu toe moest je daarvoor allereerst contact opnemen met je huisarts, maar dat hoeft nu dus niet meer.

Door een nieuwe procedure die Sciensano vrijdag bekendmaakte, kunnen terugkeerders uit een rode zone voortaan rechtstreeks naar een testcentrum gaan om een PCR-test te laten afnemen. De nieuwe procedure is ook geldig voor mensen die in contact gekomen zijn met een Covid-19-patiënt. Wie positief test of symptomen vertoont, moet wel nog steeds contact opnemen met een arts.

Vereenvoudigde procedure

Sinds 1 augustus moet iedereen die terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur een 'Passenger Locator Form' invullen. Die maatregel geldt voor alle reizigers, ongeacht waar ze verbleven of welk vervoersmiddel ze namen.

Tot nu toe ontving wie op basis van dat formulier uit een rode zone bleek te komen een bericht met het verzoek om in quarantaine te gaan en contact op te nemen met de huisarts. De arts in kwestie moest de reiziger dan vertellen waar hij of zij zich konden laten testen. Pas daarna ontvingen de terugkeerders een tweede sms met een code, waarmee ze de test konden laten uitvoeren.

Ook mensen die nauw contact hebben gehad met een Covid-19-patiënt kunnen zich voortaan rechtstreeks via een sms-code laten testen in een testcentrum of een laboratorium.

Dat proces is nu dus vereenvoudigd. Reizigers uit een rode zone ontvangen meteen een code per sms waarmee ze zich kunnen laten testen. Reizigers die uit een rode zone terugkeren en met het vliegtuig landen in Brussels Airport Zaventem, zullen zich binnenkort dus meteen bij aankomst kunnen laten testen in het nieuwe testcentrum op de luchthaven. Dat testcentrum zal volgens Brussel Airport wellicht begin september openen.

Patiënten die symtomen vertonen worden wel nog steeds aangeraden om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun huisarts en hun reisgeschiedenis door te geven.

Niet geldig voor code oranje

Ook mensen die nauw contact hebben gehad met een Covid-19-patiënt kunnen zich voortaan rechtstreeks via een sms-code laten testen in een testcentrum of een laboratorium. Het gaat dan enkel om mensen die via contact tracing geïdentificeerd zijn en die langer dan vijftien minuten in dezelfde kamer zijn geweest met een bevestigde Covid-19 patiënt.

Sciensano raadt asymptomatische reizigers die terugkeren uit een oranje zone ook nog steeds aan om zich te laten testen, maar de test is geen verplichting. Reizigers uit een oranje zone moeten dus nog steeds eerst contact opnemen met hun huisarts. "Als in overleg met de arts wordt besloten om een ​​onderzoek te laten uitvoeren, dan moet die test bij de huisarts of in een testcentrum gebeuren," aldus Sciensano.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronatestcentra, brussels airport zaventem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie