Testen op COVID-19 binnenkort mogelijk op Brussels Airport

Brussels Airport: passagiers moeten 1,5 meter afstand houden als maatregel om het coronavirus (covid-19) in te dijken Brussels Airport: passagiers moeten 1,5 meter afstand houden als maatregel om het coronavirus (covid-19) in te dijken
© PhotoNews
| Archiefbeeld
© PhotoNews
| Archiefbeeld

Binnenkort zal het mogelijk zijn om zich te laten testen op Covid 19 in Brussels Airport. Reizigers die terugkomen uit een rode zone kunnen zich bij aankomst meteen laten testen in een mobiel lab. Ook wie op reis vertrekt, kan een test laten afnemen.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) pleitte er enkele dagen geleden al voor om testcentra te installeren op de luchthaven van Zaventem, alsook in grote treinstations als Brussel-Zuid.

“De volksgezondheid is voor Brussels Airport sinds het begin van de coronacrisis een topprioriteit. Daarom hebben we beslist om Covid-19-tests mogelijk te maken op de luchthaven zelf, in een nieuw mobiel lab”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Het mobiel lab zal net buiten de luchthaventerminal worden ingericht. Passagiers zullen er de mogelijkheid hebben om een PCR-test te laten afnemen. Die worden ter plaatse geanalyseerd. Reizigers zullen de keuze hebben tussen een sneltest en een standaardtest.

Brussel Airport mikt op begin september

"We kondigen dit vandaag aan omdat we nu een akkoord hebben met een externe, medische partner. Maar het installeren van het lab zal ongeveer drie weken in beslag nemen", aldus woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. Deze testfaciliteit zal worden uitgebaat door Ecolog in partnerschap met Van Poucke-Eurofins. Het labo is geaccrediteerd door Scienscano en zal tegen begin september operationeel zijn.

Bij een sneltest ken je het resultaat binnen 3 uur, bij een standaardtest duurt het gemiddeld 9 uur. De sneltest zal 135 euro kosten, een standaardtest 67 euro. Passagiers die aankomen uit een rode zone en zich dus verplicht moeten laten testen, kunnen dat doen aan het RIZIV-tarief van 46,81 euro.

Vertrekkende reizigers die een test nodig hebben om hun land van bestemming binnen te mogen, zouden in theorie dus enkele uren vroeger naar de luchthaven moeten komen. "Maar een dag op voorhand kan ook, de luchthaven is vlot bereikbaar", aldus Chioua Lekhli.

Volgens de woordvoerster van Brussels Airport zal het mobiele lab ook toegankelijk zijn voor derden, maar dan enkel voor diegenen die een activatiecode hebben gekregen van een contact tracer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?