Rekenhof tikt Cocof op de vingers over transparantie

Nieuw Cocofgebouw, met honingraatmotief (archiefbeeld)

De Franstalige Gemeenschapscommissie (Cocof) heeft na tien jaar nog geen enkele van de aanbevelingen van het Rekenhof uit 2008 ingevoerd. Dat bericht Le Soir. Zo is er nog steeds weinig transparantie over de manier waarop de Cocof subsidies toewijst.

Uit het eerste rapport, dat dateert uit 2008, bleek al dat het Rekenhof niet tevreden was. Er waren teveel gaten en onduidelijkheiden in het reglement van de Cocof, sprake van verstrengeling van bevoegdheden, een risico op dubbele of zelfs driedubbele subsidies, mankementen in administratieve controles en zelfs afwezigheid van gegevens.

Tussen 2015 en 2018 werd opnieuw een onderzoek gedaan door het Rekenhof. Daaruit bleek dat er geen interne controlemechanismen bestaan om misbruiken tegen te gaan. Volgens de Cocof zelf bestaan die wel, maar zijn die niet geïnstitutionaliseerd.

Niets gedaan

Het Rekenhof concludeert nu dat geen van de aanbevelingen werden ingevoerd. Het hof merkte ook op dat er geen evaluatierapporten van de toegekende subsidies naar het Franstalige Parlement werden gestuurd en dat het Cocof zich weinig transparant opstelde rond de selectie van vzw’s waaraan ze subsidies toekenden.

Fadila Laanan (PS), minister-president van de COCOF wenste niet te reageren aan Le Soir.

Het Cocof zelf gaat ondertussen een aantal stappen nemen om de situatie te verbeteren. Zo komt er een transversale cel om het gebruik van de toegekende subsidies beter te controleren. Een digitaal platform moet helpen om dubbele subsidiëring tegen te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?