Rits bouwt filmstudio in Anderlecht

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/02/2011
Het Rits, onderdeel van de Erasmushogeschool, gaat een nieuwe film- en televisiestudio bouwen aan het kanaal in Anderlecht. Het plan om de filmstudio in de oude Leonidas-fabriek op de Papenvest onder te brengen, bleek te duur.

V ijf jaar geleden, bij de opening van de campus Dansaert op het Bloemenhofplein, maakte de Erasmushogeschool duidelijk dat ze zich in het centrum wilde nestelen. Het was de bedoeling zoveel mogelijk departementen naar hartje Brussel te halen. De campus in Anderlecht lag ongelukkig, te ver van de meeste sociaal-culturele activiteiten, en bovendien liep het studentental terug, zei toenmalig directeur Frank Roos. Op termijn zou deze campus verdwijnen. Toen zaten er, behalve de administratieve diensten, ook de ingenieurs-, informatica- en musicalstudenten.

Zij zitten er nog altijd - en binnenkort krijgen ze zelfs het gezelschap van de filmstudenten van het Rits. De Erasmushogeschool gaat op de campus in Anderlecht een grote film- en televisiestudio bouwen. Nu beschikt de filmopleiding over twee studio's in het onlangs volledig gerenoveerde gebouw in de Dansaertstraat. Ook gebruikt ze Studio Sonart, de historische filmstudio in Sint-Pieters-Woluwe. Maar deze studio, eigendom van het gemeenschapsonderwijs, is tot op de draad versleten, en een paar jaar geleden al werd beslist om daar weg te trekken.

De Erasmushogeschool kocht de oude Leonidas-fabriek aan de Papenvest, vlak bij de Dansaertstraat. In de fabriek zou een grote opnamestudio ingericht worden voor de filmstudenten. Voorts zouden de studenten dramatische kunsten, die nu les krijgen in de Bottelarij in Molenbeek, er onderdak krijgen.

Inmiddels is gebleken dat de verbouwing enorm duur zou worden. "En het wordt nooit een ideale ruimte. Daarvoor heeft het gebouw te veel beperkingen. Er is bijvoorbeeld alleen plaats voor een kleine filmstudio," zegt Jan Verbeeck van de dienst Infrastructuur van de Erasmushogeschool. Daarom besliste de raad van bestuur om een studio te bouwen op de campus aan de Nijverheidskaai in Anderlecht. De Leonidas-fabriek wordt vermoedelijk verkocht.

De vroegere bezwaren tegen de locatie aan het kanaal zijn blijkbaar weggevallen. "Toen de musicalopleiding enkele jaren geleden van Sint-Gene­­sius-Rode naar Anderlecht overkwam, hielden we ons hart vast. De opleiding maakt per jaar drie producties met telkens tien à vijftien opvoeringen. De zaal zit altijd vol. Het publiek komt gewoon," zegt Verbeeck. "Onze studenten hoeven ook niet door Kuregem om op de campus te geraken. Vanuit het metrostation Delacroix kunnen ze gewoon langs het kanaal komen wandelen."

Even was er sprake van om voor het nieuwe gebouw samen te werken met Abatan, de nv die de slachthuizen, de markten en de Kelders van Cureghem uitbaat, en die zijn hele site gaat verbouwen. Maar omdat de Erasmushogeschool haar film­studio op korte termijn wil zien verrijzen, gaat dat plan niet door.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Film, Kanaal in beweging

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni