Robot helpt bij operatie Dunbar-syndroom in UZ Brussel

© UZ Brussel

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel is voor het eerst een patiënt met het syndroom van Dunbar geopereerd via robotchirurgie. Met robotassistentie lijdt de patiënt minder pijn en gaat het herstel vlotter. Door de hulp van een robot stijgt ook de precisie van de ingreep en kan de patiënt tot vijf dagen sneller naar huis.

"Waar dergelijke ingrepen voorheen erg invasief waren - men moest de patiënt écht open leggen - gebeuren de robotoperaties door een kijkbuis", verduidelijkt professor Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde en clusterhoofd van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten.

Driedimensionaal zicht

"De chirurg zit achter een console en krijgt via de camera een driedimensionaal zicht op het operatiegebied. Dankzij de robot krijgt hij een betere zichtbaarheid en waardoor de chirurg nauwkeuriger kan werken. Met deze minder invasieve aanpak zorgen we voor een nieuwe mijlpaal voor de behandeling van het syndroom van Dunbar."

"De infectierisico's dalen aanzienlijk en ook het herstel gaat veel sneller, waardoor de patiënt al na één of twee dagen naar huis kan, tegenover na vijf tot zeven dagen bij open chirurgie. De nieuwe aanpak is een forse stap vooruit in de behandeling van het syndroom van Dunbar. Het is ook een belangrijke stap in de uitbreiding van de expertise van robotgeassisteerde ingrepen in het UZ Brussel."

Het syndroom van Dunbar, ook gekend als MALS, is een aangeboren aandoening die relatief zeldzaam is, maar toch minstens een op 50.000 mensen treft. Vrouwen zijn er tot vier keer vaker het slachtoffer van dan mannen. De diagnose is omstreden en wordt vaak pas gesteld nadat vele andere aandoeningen aan onder meer de darmen, maag en galblaas zijn uitgesloten.

20190819_UZBrussel_console_syndroomDunbar
© UZ Brussel
| De chirurg neemt plaats achter een console.

"De patiënten kampen met ernstige buikpijn die veroorzaakt wordt door het samendrukken van de ingewandsslagaders, aftakkingen van de aorta die lever, maag en milt van bloed voorzien", legt professor Debing uit. "De onophoudelijke buikpijn, door het samenknijpen van de zenuwen, kan tijdens en na het eten nog erger worden, waardoor de patiënt zich misselijk voelt, moet overgeven of diarree krijgt."

Enkel operatief behandelbaar

Andere symptomen zijn vermoeidheid, een intolerantie voor lichamelijke inspanning en uiteindelijk zelfs ernstige vermagering en ondervoeding. De enige manier om de symptomen van het syndroom van Dunbar definitief op te lossen, is via een operatie. De banden die drukken op de ingewandsslagaders worden bij de ingreep losgemaakt en doorgeknipt om het bloed weer voldoende naar de ingewanden te laten stromen.

Heelkundige ingrepen met behulp van een robot gebeuren al langer in het UZ Brussel op de diensten Gynaecologie, Urologie, Abdominale Heelkunde, Thoraxheelkunde en Plastische Heelkunde. Door deze nieuwe toepassing voor patiënten van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten, breidt het UZ Brussel zijn expertise op het vlak van robotgeassisteerde chirurgie verder uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?