UZ Brussel: 'IVM-fertiliteitstechniek is veilig voor moeder en kind'

© Lander Loeckx
| Het Universitair Ziekenhuis van Brussel heeft de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction.

De IVM-fertiliteitstechniek, niet te verwarren met de beter bekende IVF-techniek, is veilig voor moeder en kind. Dat bevestigt onderzoek van het UZ Brussel. De fertiliteitskliniek van het ziekenhuis past de techniek al tien jaar toe.

Bij heel wat vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een syndroom waarbij meerdere cysten op de eierstokken zitten, verloopt een hormonale vruchtbaarheidsbehandeling moeizaam of onvoorspelbaar. In-vitro maturatie (IVM) van eicellen biedt sinds enkele jaren een alternatief met beduidend minder hormonale bijwerkingen. IVM is de techniek waarbij onrijpe eicellen vóór de bevruchting in het laboratorium tot rijping worden gebracht.

Het UZ Brussel past de techniek intussen al bijna tien jaar toe. De techniek heeft, zo blijkt uit een studie van het UZ, geen impact op het geboortegewicht of de zwangerschapsduur. De studie bevestigt de initiële resultaten. "Hiermee kunnen we het experimentele karakter van de behandeling achter ons laten en stellen we de patiënten gerust die voor een behandeling met IVM in aanmerking komen," zegt professor Michel De Vos van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde.

Als gespecialiseerd instituut in de fertilteitsgeneeskunde vervult het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde al sinds 1983 een pioniersrol.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?