In het onco-fertiliteitsteam van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel is voor het eerst een baby geboren na het uitrijpen van een eicel uit een uit het lichaam verwijderde eierstok. De eicellen uit de verwijderde eierstok werden in vitro uitgerijpt, ingevroren en bevrucht nadat de patiënt genezen was. Er was, zoals dat gebruikelijk gebeurt, geen eierstoktransplantatie nodig.

"Dankzij de nieuwe techniek moet een ingevroren eierstok niet teruggeplaatst worden, maar kan de patiënt geholpen worden met een klassieke in vitro-techniek," zegt professor Michel De Vos van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.

Wereldtop

"De patiënt is dan zeker dat er via celmateriaal, dat werd bewaard voor de kankerbehandeling, niet opnieuw kankercellen in het lichaam terechtkomen. De toepassing is dus niet enkel hoopvol, maar ook veilig. Bovendien is er geen heelkundige ingreep meer nodig voor de transplantatie," besluit De Vos.

De techniek om onrijpe eicellen te recupereren uit restmateriaal na het verknippen van de eierstok in het laboratorium, is een veelbelovende procedure. De toepassing is complex en vereist de nodige expertise. Vandaar dat die slechts in enkele centra ter wereld, waaronder het UZ in Brussel, wordt toegepast. "Maar we slagen er steeds beter in om hem met succes toe te passen", aldus De Vos.

Menopauze

De patiënt was 23 jaar toen ze overvallen werd door de diagnose van lymfeklierkanker. Ze woonde toen net met haar vriend samen. Toen ze drie jaar na haar diagnose en na overwinning van de kanker haar kinderwens wilden realiseren, stelde haar gynaecoloog vast dat haar lichaam op 26-jarige leeftijd al in menopauze was.

Gezonde baby

Gelukkig was er voor de start van de chemotherapie een eierstok verwijderd en waren er onrijpe eicellen gerijpt en bewaard. Begin 2018 begon haar fertiliteitsbehandeling. De in het labo uitgerijpte eicellen werden ontdooid, kunstmatig bevrucht via het injecteren van één zaadcel in elke eicel (de ICSI-techniek of intracytoplasmatische sperma-injectie, nvdr) en teruggeplaatst in de baarmoeder.

In maart was de zwangerschapstest positief. Inmiddels is de baby geboren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, UZ Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni