UZ Brussel test speedpedelec uit

© Fietsersbond

Met het mobiliteitsproject 365SNEL wil de Vlaamse overheid het potentieel van de speedpedelec voor woon-werkverkeer onderzoeken. Daarvoor krijgt een honderdtal testrijders in het komende jaar de kans om gratis een speedpedelec uit te proberen. Elf medewerkers van het UZ Brussel trapten op vrijdagmiddag het project af.

"De Vlaamse overheid was op zoek naar deelnemers voor haar onderzoeksproject rond mobiliteit. Toen wij een interne oproep lanceerden, kwam daar massaal reactie op," zegt Gina Volkaert, woordvoerster bij het UZ Brussel, aan BRUZZ. "Daaruit kozen we elf medewerkers die de speedpedelec voortaan kunnen testen."

Een speedpedelec is een fiets met een elektrische hulpmotor die tot 45 kilometer per uur kan halen. Bij een conventionele elektrische fiets helpt de motor mee tot 25 kilometer per uur.
Uit voorafgaandelijk onderzoek van de KU Leuven blijkt dat speedpedelecgebruikers dagelijks gemiddeld net onder de 30 kilometer pendelen. Dat komt zeer dicht in de buurt van de gemiddelde afstand van 30,3 km die de naar Brussel pendelende Vlaming dagelijks aflegt.

Met 365SNEL wil de Vlaamse overheid binnen twee jaar niet enkel het voertuig zelf, maar ook zijn gebruiksvoorwaarden en -omstandigheden verbeteren. Die verbeteringen kunnen meer pendelaars ertoe aanzetten om voor dit alternatief op de weg te kiezen. Om dat te kunnen doen, worden per provincie twee of drie bedrijven geselecteerd waarbinnen een tiental testrijders worden aangeduid. Van deze groep wordt verwacht dat zij drie weken na elkaar met de speedpedelec naar en van het werk rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?