Brusselse ondernemers lanceren 'slimme elektrische fiets'

De Brusselse start-up Cowboy heeft donderdag een slimme elektrische fiets gelanceerd die via een app verbonden kan worden met de smartphone. De jonge ondernemers achter Cowboy zijn de medeoprichters van de voormalige maaltijdleverdienst Take Eat Easy en de voormalige autodeeldienst Djump.

De ondernemers willen de Belgische consument warm maken voor "een slimme elektrische stadsfiets in het topsegment, aan de laagst mogelijke prijs". De fiets is vanaf nu te koop op hun website aan 1.790 euro, "terwijl een kwaliteitsfiets vandaag tussen 3.000 en 5.000 euro kost".

Cowboy is het geesteskind van drie ondernemers. Enerzijds zijn er Adrien Roose en Karim Slaoui, beiden oprichter van Take Eat Easy, dat zijn activiteiten intussen heeft stopgezet. Anderzijds is er Tanguy Goretti, die aan de basis stond van Djump, een concurrent van Uber die zijn diensten stopte in juni 2015.

Het drietal richtte de nieuwe start-up op in januari 2017. Cowboy wist 2,4 miljoen euro op te halen bij investeerders.

Ultieme fiets-app

Het bedrijfje heeft een mobiele app ontwikkeld om de fiets te verbinden met een smartphone. Via die app kan je je elektrisch vervoersmiddel veilig aan- en uitzetten. Bovendien zie je de snelheid, de afgelegde afstand en andere gegevens. Daarnaast bevat de app ook navigatie en GPS-tracking.

Het intelligente motorondersteuningssysteem bevat sensortechnologie die snelheid en koppeling meet. Die technologie past zich intuïtief aan aan de rijstijl en de snelheid van de gebruiker door extra steun te geven wanneer hij begint te trappen, versnelt of bergop rijdt. De batterij heeft een bereik van 50 kilometer, waarna je ze 2,5 uur moet opladen.

Bekroonde lichtheid

Fiets en batterij wegen samen 16,1 kilogram, waarmee de e-bike van Cowboy volgens de bedenkers een van de lichtste elektrische fietsen op de markt is.

De start-up mikt vooral op mond-aan-mondreclame, maar kan ook uitpakken met enkele prijzen. Zo ontvingen ze in juli een eerste prijs op Eurobike, het belangrijkste fietssalon in Europa. Een maand later volgde een tweede onderscheiding. De oprichters willen hun product ook snel in onze buurlanden lanceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?