Rolstoelgebruiker in hongerstaking voor kabinet Fremault

© Jacques Petit via Facebook
| Jacques Petit gaat in hongerstaking voor het kabinet van minister voor gehandicapten Céline Fremault (CDH).

Rolstoelgebruiker Jacques Petit is sinds maandag in hongerstaking voor het kabinet van minister van gehandicapten Céline Fremault (CDH). Hij protesteert tegen de embarmelijke staat van zijn aangepaste sociale woning. Op zijn verzoeken om handgrepen in de badkamer te herstellen, kreeg Petit nooit antwoord. "Anno 2018 moet ik staken om mijn rechten te vrijwaren."

Jacques Petit is het kotsbeu, zo schrijft La Capitale dinsdag. Negen maanden geleden nam de rolstoelgebruiker zijn intrek in een aangepaste woning van de Brusselse huisvestingsmaatschappij. Sindsdien stapelen de frustraties zich op. Zowel de handgrepen naast zijn toilet als in zijn douche braken af.

Meermaals hersteld

Ze werden al meermaals hersteld, maar telkens opnieuw gingen ze stuk. Petit kwam enkele keren zwaar ten val en durft de steunelementen niet meer te gebruiken. Nu werpt hij zich maar op het toilet en in de douche, want dat is volgens Petit minder riskant. "De badkamer is gewoon niet aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit", zegt hij aan La Capitale.

Er werden meerdere rapporten opgesteld van de kapotte handgrepen in zijn appartement. "Maar de huisvestingsmaatschappij antwoordt niet. Of ik word telkens doorverwezen", getuigt Petit. De rolstoelgebruiker nam een advocaat in de hand, maar vreest dat een juridische procedure geen snelle oplossing zal bieden.

Hongerstaking

"Elke dag dat ik op deze manier in mijn douche kruip, neemt mijn pijn toe. Ik heb toch het recht op een degelijk leven, zonder dat ik mijn leven moet riskeren om een douche te nemen?", aldus Petit. Maandag trok hij in zijn elektrische rolstoel dan maar naar het kabinet van Fremault om er te protesteren tegen de wantoestanden.

Zolang Petit geen garanties krijgt van de minister over grondige herstellingswerken aan zijn appartement zal hij dat ook de komende dag nog doen. Zonder te eten. "Het is toch erg dat een gehandicapte anno 2018 zo ver moet gaan om zijn rechten af te dwingen", zegt Petit strijdvaardig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?