Rond Brussel (6): Anderlecht

Tijs van den Boomen
© Brussel Deze Week
06/12/2012
De rotonde van Klein Eiland vind je aan het einde van de Tweestationsstraat. Deze routebeschrijving doet een van de meest romantische ronde punten van het Brussels Gewest vermoeden, maar als ik erheen fiets, zie ik enkel fabriekshallen, distributiecentra, twee grote gashouders en veel leegstaande panden. De firma 'Te Huur' doet hier goede zaken.

Pas als ik er vlakbij ben, zie ik op de rotonde een klein huisje staan, met smeedijzeren hekken die uitnodigend open staan. Met gevaar voor eigen leven - hier wordt hard gereden - loop ik het middeneiland op. De hekken blijken vast in de grond te zitten, ze kunnen helemaal niet dicht. Ik gluur door de ramen en zie een matras met een bruine deken, een flesje water, een spiegeltje en twee slippers die netjes naast elkaar staan. Huiselijke orde te midden van een postindustrieel landschap.

Nieuwsgierig naar de bewoner neem ik de weken daarna af en toe poolshoogte, maar de spullen liggen elke keer exact op dezelfde plek, blijkbaar is het te koud geworden en is de rotondeman - een vrouw in zo'n kaal huisje is moeilijk voorstelbaar - vertrokken. Zonder adreswijziging, dus ga ik maar achter de geschiedenis van het huisje aan.

Jean-Claude Haenen, de archivaris van Anderlecht, vertelt dat vroeger vlak bij de rotonde de gebouwen van het goederenstation lagen. Eind negentiende eeuw is dat aangelegd om Midi te ontlasten, vandaar de naam van de straat. Een eeuw later was het alweer voorbij, een van de seinhuisjes is gered van de sloop en op het middeneiland gezet als herinnering.

En de naam Klein Eiland? Die blijkt niet naar een eiland te verwijzen, maar naar de herberg die hier stond toen de Zenne nog bekoorlijk door het landschap meanderde en de Brusselaars zich hier vermeiden. Als de wind tenminste niet uit het noorden kwam en de stank van de leerlooierijen en vooral van de opslagplaats van beenderen hierheen blies. 'Stinkend Anderlecht' heette dit gebied in de volksmond, en dat maakt aan alle romantische associaties definitief een einde.


Rond Brussel weergeven op een grotere kaart

----------------------------------------------------------------------------------------

Vlaanderen heeft de reputatie dat de rotondes er vol staan met bespottelijke beelden. Maar hoe zit het in Brussel? Voor BDW onderneemt de Nederlandse rotondoloog Tijs van den Boomen de komende maanden een zoektocht naar de rotondes van de negentien Brusselse gemeenten. Welke spiegel houden ze ons voor?

Rond Brussel

De Nederlandse journalist-rotondoloog Tijs van den Boomen analyseert in deze nieuwe reeks de rotondes van het Brussels gewest: wat zeggen ze over de gemeente waar ze liggen? Benieuwd waar de rotondes juist liggen? Dan moet u op deze Google Maps-kaart zijn. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Rond Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni