| Federaal migratiecentrum Myria, Koningsstraat 138.

Ruim 48.000 personen kregen vorig jaar Belgische nationaliteit

© Belga
21/12/2023

In 2022 hebben 48.482 personen de Belgische nationaliteit verworven. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt donderdag uit het jaarverslag van het federaal migratiecentrum Myria.

Het voornaamste land van herkomst van de nieuwe Belgen blijft Marokko. Met 4.842 Marokkanen die Belg zijn geworden, vertegenwoordigen zij 10 procent van die groep. Daarna volgen Syriërs (3.615) en Roemenen (2.791). Een kwart van de nieuwe Belgen is afkomstig uit de Europese Unie. De sterkste stijging is er voor Turken die Belg zijn geworden (1.797), hun aantal verdubbelde bijna in vergelijking met 2021.

Gemiddeld kregen vorig jaar 2,6 per 100 vreemdelingen de Belgische nationaliteit, al varieert de waarschijnlijkheid sterk van regio tot regio. Op basis van nationaliteit was het voor Irakezen en Syriërs het meest waarschijnlijk om Belg te worden.

Analfabetisme

Voorts klaagt Myria twee problemen uit de praktijk aan. Zo dringt het migratiecentrum aan op een wetswijziging voor analfabeten die de Belgische nationaliteit willen verweven. Wie Belg wil worden via een verklaring na vijf jaar wettelijk verblijf, moet in principe namelijk aan drie voorwaarden voldoen: maatschappelijke integratie, economische participatie en (schriftelijke) kennis van een landstaal.

"Deze wettelijke vereiste sluit personen uit die, hoewel ze perfect geïntegreerd zijn en zich mondeling correct uitdrukken, niet in staat zijn om de schriftelijke vaardigheden onder de knie te krijgen," stelt Myria. Ook het Grondwettelijk Hof oordeelde in maart 2023 dat het feit dat bepaalde analfabeten worden uitgesloten van de Belgische nationaliteit discriminerend is.

Ook ouders die ouderschapsverlof opnemen, dreigen volgens Myria benadeeld te worden. Een "ononderbroken tewerkstelling" aantonen is immers een belangrijk punt om de nationaliteit via een verklaring te verwerven. Het Grondwettelijk Hof stelde al dat ouders die ouderschapsverlof opnemen, niet benadeeld mogen worden bij de toegang tot de Belgische nationaliteit, om hun recht op een gezinsleven te garanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni