De aanslagen van 22 maart in Brussel (archiefbeeld).

Russische trollen stuurden Nederlandstalige anti-islamtweets na aanslagen Brussel

© Belga - BRUZZ
16/07/2018

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Na de aanslagen in Brussel kopieerden ze Nederlandstalige tweets, en voegden er anti-islamhashtags aan toe.

Het gaat om accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg . De accounts verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse krant NRC op basis van ruim 200.000 verstuurde tweets door IRA.

Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, heeft NRC toch een deel van de activiteit van de Russische trollen gereconstrueerd, door twee archieven van tweets te combineren.

Anti-islamhashtags

Het begint allemaal met de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel. Die zijn volgens NRC het eerste moment waarop de trollen in groten getale in het Nederlands actief worden. Zinnetjes in het Nederlands op Twitter worden gekopieerd, inclusief taalfouten, en bijna steeds wordt het Nederlandse origineel voorzien van nieuwe anti-islamhashtags.

Zo verschijnt na de aanslagen de tweet 'Pff, dit vindt ik verschrikkelijk' van een zekere @harrymagician. Exact dezelfde zin verschijnt in de volgende uren nog verschillende keren, maar dan voorzien van hashtags als #Islamistheproblem of #Islamkills. De nepaccounts zouden op de dag van de aanslag zo ruim 130 Nederlandstalige berichten verstuurd hebben.

Geert Wilders

De Russische trollen mengden zich in de maanden na de aanslagen in de 'culture wars' in Nederland door talloze berichten te retweeten over een door 'islamisering' bedreigde cultuur, klinkt het in de krant. Ze spraken hun steun uit voor de PVV van Geert Wilders en schuwden racistische tweets niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , trollen , aanslagen Brussel , Twitter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni