Rusthuisbewoner overleden bij brand in Sint-Jans-Molenbeek

AD
18/09/2022

© DVKO

Zaterdagavond rond 21.30 uur moest de brandweer van Brussel uitrukken voor een brand in het OCMW-woonzorgcentrum 'Residentie Arcadia' in de Ferdinand Elbersstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Eén persoon kwam daarbij om het leven.

Er ontstond brand in een kamer op de eerste verdieping van het gebouw. Een van de bewoners die op deze kamer verbleef, werd levenloos aangetroffen in zijn bed. De tweede bewoner van de kamer werd bewusteloos aangetroffen. Deze persoon was zwaar bevangen door de rook en werd in onrustwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

“Om kwart over negen is er brand uitgebroken, om half tien was ik hier”, zegt Gérardine Bastin, voorzitter van OCMW Molenbeek.

“De brandweer, het Rode Kruis en de politie waren gelukkig heel snel ter plaatse. De brand heeft zich beperkt tot één kamer, waar jammer genoeg ook een persoon overleden is. De tweede persoon die op deze kamer aanwezig was, werd overgebracht naar het Militair Hospitaal met brandwonden”, gaat ze verder.

Geen volledige evacuatie

De brand bleef beperkt tot deze ene kamer en kon snel geblust worden. Volgens de brandweer deed de compartimentering van het woonzorgcentrum haar werk, waardoor het gebouw niet geëvacueerd moest worden.

“Gelukkig hebben de brandwerende deuren goed gewerkt en heeft het personeel van de nacht snel gehandeld", aldus Bastien. "Iedereen heeft gedaan wat er van hen verwacht werd. Het personeel krijgt momenteel psychologische ondersteuning.”

De brandweer had vier brandweerwagens en twee autoladders nodig om de brand te blussen. Hoe de brand is ontstaan, is voorlopig niet duidelijk. “De gerechtsexpert krijgt nu toegang tot de kamer waar de brand ontstaan is om uit te zoeken wat er precies gebeurd is", aldus de OCMW-voorzitter.

Medische post

Het Rode Kruis richtte een medische post in in het woonzorgcentrum. Daar worden verschillende bewoners onderzocht en ter plaatse verzorgd door de aanwezige MUG-teams van het Militair Hospitaal, het Erasmusziekenhuis en het Brugmannziekenhuis. In totaal werden 22 personen ter plaatse verzorgd door de hulpdiensten.

Na een grondige ventilatie en controle van het gebouw mochten alle bewoners opnieuw naar hun kamer.

Veiligheidsdiensten

De politiezone Brussel-West stelde een veiligheidsperimeter in om het verloop van de veiligheidsdiensten te vergemakkelijken. De brandweer laat weten dat er een medisch interventieplan werd afgekondigd voor de coördinatie van de ingezette middelen.

Ook de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), kwam ter plaatse. In een bericht op de Facebook-pagina 'I like Molenbeek' bedankt ze de betrokken veiligheidsdiensten.

De burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), bedankt via de Facebook-pagina 'I like Molenbeek' de betrokken veiligheidsdiensten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni