Rusthuizen weren bezoekers uit rode en oranje zones

© Saskia Vanderstichele
| Een bezoek achter glas bij een rusthuis.

Familieleden mogen ouderen in rusthuizen niet bezoeken als ze op vakantie zijn geweest naar een rode of oranje zone. Dat laat de koepelorganisatie Iriscare weten. Twee weken na terugkeer uit vakantie zijn ze wél weer welkom.

Nu het aantal besmettingen stijgt, is het van essentieel belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, zegt Iriscare. Bewoners van rusthuizen zijn extra kwetsbaar.

De afgelopen weken werd er al een reeks maatregelen genomen om de rusthuizen voor te bereiden op een eventuele nieuwe toename van COVID-19-gevallen. Iriscare zoekt met de maatregelen naar een evenwicht tussen het welzijn en de veiligheid van de bewoners en het personeel.

De lijst met landen die als een oranje of rode zone worden beschouwd, wordt regelmatig geüpdatet op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone worden automatisch beschouwd als rode zones. Wie uit een land uit de rode zone terugkomt, moet in ons land 14 dagen in quarantaine blijven en een verplichte test laten afnemen.

Eenmaal in een rusthuis, gelden er ook regels zoals regelmatig handen wassen, fysieke afstand bewaren, een masker dragen en een bezoekersregister invullen.

Voorlopig zal bezoek in de rusthuizen nog wel worden toegestaan. "De mentale impact van bezoek weren was heel groot," verklaart de woordvoerder van Iriscare. "Bovendien was de situatie in elk Brusselse rusthuis zo anders. We zullen het dit keer rusthuis per rusthuis bekijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?