RVA: werkloosheid steeg licht in november

© PhotoNews
| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel.

België telde in november 323.993 werklozen. Dat zijn er 8.674 of 2,6 procent minder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Er was wel een stijging van het aantal werklozen die een tot twee jaar zonder werk zitten. Ook in Brussel steeg de werkloosheid in november licht, al daalt hij globaal gezien wel.

Het gaat om de groep werklozen die én werk zoeken én een uitkering krijgen. Zowel bij de vrouwen (-3,4 procent) als bij de mannen (-2 procent) is de volledige werkloosheid gedaald. Zowel in Vlaanderen (-4,7 procent) als in Wallonië (-2,9 procent) daalde het aantal volledig werklozen. In Brussel steeg het aantal volledig werklozen - volgens de definitie van de RVA - met 2,6 procent.

Dat is een uitzondering, want de meeste maanden daalt de werkloosheid volgens de cijfers van de RVA ten opzichte van het jaar daarvoor. In oktober bijvoorbeeld met 3,17 procent, in september met 0,76 procent en in augustus met 1,14 procent.

Ook Actiris tekende een daling van het aantal werklozen op van 2,5 procent, al mogen de cijfers van de twee agentschappen niet worden vergeleken: de RVA telt het aantal werklozen dat een uitkering ontvangt, Actiris telt het aantal werkzoekenden.

De volledige werkloosheid bij jongeren (onder de 25 jaar) daalde in november met 3,8 procent, bij de 25- tot 49-jarigen met 3,5 procent en met 10,4 procent in de leeftijdsklasse van 50-59 jaar. De werkloosheid steeg daarentegen in de leeftijdsklasse van 60-65 jaar met 19,6 procent. Dat is een gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens waarop een vrijstelling kan worden gekregen om zich in te schrijven als werkzoekende. Die grens werd in 2019 opgetrokken van 63 naar 64 jaar.

De werkloosheid van korte duur daalde in november 3,1 procent. De langdurige werkloosheid daalde 4,2 procent. De werkloosheid van 1 tot 2 jaar daarentegen steeg 3,5 procent. Dat is de groep die de voorbije jaren juist sterk is afgenomen. Een stijging is dan ook "niet ongebruikelijk", klinkt het bij de RVA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?