Samusocial

| Samusocial helpt daklozen op straat.

Samusocial activeert hittegolfplan voor daklozen in Brussel

© Belga
13/06/2023

De vzw Samusocial, die in Brussel hulp biedt aan daklozen, staat klaar om op ieder ogenblik zijn hitteplan te kunnen ontplooien bij de interventies voor daklozen. "Bij deze hitte bestaat er een reëel gevaar op uitdroging."

Ook dinsdag en de komende dagen blijft het kwik in Brussel schommelen rond de 28 graden of zelfs hoger. Goed nieuws voor toeristen en vakantiegangers, maar Samusocial waarschuwt dat dergelijke temperaturen voor daklozen niet vrij zijn van risico's en kunnen leiden tot een reëel gevaar voor uitdroging. “Sommige mensen uit deze risicogroep zijn zo gedestructureerd dat ze niet de evidente maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de zon zoals bijvoorbeeld het opzoeken van schaduw.”

Bij de activering van het hitteplan zullen mobiele hulpteams daarom door de stad, parken en openbare ruimtes trekken om flessen water en het drinkwaterfonteinplan uit te delen aan daklozen. Op die kaart, gemaakt door de vzw Infirmiers de rue, staan alle drinkwaterfonteinen in Brussel, zowel binnen als buiten de Vijfhoek, evenals de gratis toiletten die in de hoofdstad beschikbaar zijn.

Samusocial-teams besteden daarbij bijzondere aandacht aan kwetsbare mensen zoals ouderen, zieken, en gedesoriënteerden om ervoor te zorgen dat ze gehydrateerd zijn en de nodige maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de zon en de hitte. De meest kwetsbare mensen worden naar Samusocial-schuilplaatsen geleid zodat ze in de schaduw kunnen schuilen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni