Samusocial opent 100 noodopvangplaatsen voor asielzoekers

© Photonews
| Het opvangcentrum van Samusocial aan de Poincarélaan in Anderlecht (archiefbeeld).

In het opvangcentrum van Samusocial aan de Poincarélaan zijn honderd noodbedden opengesteld voor asielzoekers die niet terecht kunnen in de bestaande opvang van Fedasil. Ze kunnen er zes weken blijven.

Samusocial heeft daarvoor een afspraak met Fedasil tot midden september. De honderd noodbedden zijn een buffer die Samusocial alleen in tijden van crisis opent, zoals ook tijdens het winterplan. Er moesten dus geen andere daklozen voor wijken.

In de noodopvang verblijven nu hoofdzakelijk alleenstaande mannen. "Het gaat om mensen die al een asielverzoek hebben geregistreerd in het Klein Kasteeltje. Zij hebben recht op opvang in ons land, maar wachten hier tijdelijk op meer permanente opvang in een centrum van Fedasil," zegt woordvoerster Marie-Anne Robberecht van Samusocial.

De asielcentra in België zitten momenteel stampvol, waardoor Fedasil haar wettelijke verplichting niet kan nakomen om alle asielzoekers tijdig onderdak te bieden. De overheidsdienst werd daarvoor al meer dan 1.200 keer veroordeeld. Maandag opende Fedasil wel 750 extra plaatsen in de legerkazerne van Berlaar in de provincie Antwerpen, maar toch slapen er nog altijd asielzoekers op straat naast het Klein Kasteeltje.

"Wij zullen in september bekijken of deze noodopvang uitgebreid dient te worden, maar we hopen dat Fedasil een andere oplossing vindt," zegt Robberecht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?