| Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen gaan een opvangcentrum binnen (archiefbeeld).

Samusocial ziet steeds meer gezinnen op straat slapen

© Belga
04/11/2022

De Brusselse daklozenorganisatie ziet de situatie verergeren en merkt dat heel wat gezinnen, vaak uit Oekraïne, geen onderdak vinden.

Op het terrein worden de mobiele teams van Samusocial dagelijks geconfronteerd met de opvangcrisis. In de buurt van het Pachecogebouw, waar de asielzoekers zich moeten registreren, stonden donderdagavond twaalf gezinnen die de medewerkers van Samusocial "letterlijk smeekten om een oplossing te vinden", aldus Justine, maatschappelijk werkster verbonden aan het mobiele hulpteam van Samusocial, in een reactie aan het persagentschap Belga.

"Ze klampen ons aan voor onderdak. Iedereen heeft het erg koud, een aantal is ziek. We besluiten de gezinnen met de jongste kinderen verder te helpen. Maar wat dan met een gezin van vijf met tieners, van wie er één ernstige hartklachten heeft? Een erg moeilijke situatie", vervolgt ze.

Samusocial benadrukt dat zowel de noodopvangcentra als de centra voor Oekraïense vluchtelingen vol zitten. Daarom heeft de hulporganisatie nog twintig extra plaatsen geopend in haar gezinscentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe.

"Het blijft een druppel op een hete plaat in deze crisis, die bij het aanbreken van de winter alleen maar erger zal worden. Bovendien is het voor een noodvoorziening als de onze moeilijk om deze plaatsen te openen en mensen op te vangen zonder hun hypothetische vertrekdatum te kennen", aldus Sébastien Roy, algemeen directeur van Samusocial.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni