Sans-papiers KBC-gebouw betogen voor algemene regularisatie

KVDP
© BRUZZ
27/08/2021

De mensen zonder papieren die al een week de oude KBC-zetel in Molenbeek bezetten komen op straat om te protesteren. Ze eisen de regularisatie van alle sans-papiers in België. “We willen tonen dat we er zijn.”

Sinds vorige week donderdag bezet een groep van ongeveer 250 mensen zonder papieren het voormalige KBC-kantoor in Molenbeek, vlakbij het kanaal. Ze noemen hun bezetting ‘occupation zone neutre’, een verwijzing naar de neutrale zone die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had opgericht tijdens de hongerstaking van de sans-papiers in de Begijnhofkerk en de VUB en ULB.

Mahdi reageerde eerder deze week op de nieuwe bezetting. “We kunnen dergelijke acties niet tolereren”, zei hij. “Op het moment dat we vrouwenactivisten die vluchten voor de taliban proberen te redden, zijn acties van mensen die hier onwettig verblijven en geen nood hebben aan bescherming trouwens behoorlijk cynisch.”

'Moderne slavernij'

Volgens Said El Ouizi, een van de mensen zonder papieren in het KBC-gebouw, reageert Mahdi naast de kwestie. “Er is geen enkele link met de evacuatie van mensen uit Afghanistan. Wij zitten al jaren in deze situatie en met deze bezetting willen we vooral de aandacht vestigen op onze situatie”, zegt El Ouizi. “Wij maken deel uit van een economisch systeem waar wij aan bijdragen, maar waarin we systematisch worden uitgebuit. Wat wij meemaken is moderne slavernij.”

De groep die het KBC-gebouw bezet bestaat uit ongeveer 250 sans-papiers. Daarvan overnacht een honderdtal ook in het gebouw. Het gaat voornamelijk om mensen uit de Maghreblanden. “We hebben niet meteen een band met de hongerstakers. Dat is een andere groepering, al zit ook onze groep in dezelfde situatie”, gaat El Ouizi verder. “Zij hebben hun strategie, wij moeten die van ons nog bepalen.”

Een hongerstaking in het KBC-gebouw staat er niet meteen aan te komen, laat El Ouizi weten. Maar de groep achter ‘occupation zone neutre’ gaat vrijdagnamiddag wel betogen, van het KBC-gebouw tot de Dienst Vreemdelingenzaken aan Pacheco. “Het is dat instituut dat in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de situatie waarin wij verkeren. Met de betoging willen we tonen dat wij er zijn.”

Algemene regularisatie

Said El Ouizi verwacht ongeveer vierhonderd deelnemers. De eisen van de betogers zijn de regularisatie van alle sans-papiers in het land en een directe toegang tot de arbeidsmarkt. Die eisen zijn voor bevoegd staatssecretaris Mahdi onaanvaardbaar. “Maar wij strijden toch verder”, zegt El Ouizi.

Over de toekomst van de bezetting van het KBC-gebouw heerst nog onduidelijk. De sans-papiers staan in contact met de gemeente Molenbeek en willen op die manier een bezetting van precair gebruik afsluiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni