Sara Emmery: 'Evere is uitstekend bereikbaar. Ik raak overal'

© Bart Dewaele

Het is paasvakantie, en in gemeenschapscentrum Everna krioelt het van de kinderen. Sara Emmery (24) schiet van links naar rechts, hier een instructie uitdelend, daar er een opvolgend. “Zelf kwam ik hier als kind. Nu ben ik monitor, en doe ik hier mijn stage.” Sara zit in haar derde jaar Culturele agogiek aan de VUB.

RONDE INTERVIEW Sara Emmery BRUZZ ACTUA 1612
© Bart Dewaele
| Sara Emmery aan haar woning in Evere.

Evere kent ze op haar duimpje. Ze woont er dan ook haar hele leven al, waarvan 21 jaar langs de spoorlijn, evenwijdig met de Leopold III-laan. “Met de kinderen gaan we vaak naar het Goede Herderpark, in laag Evere.

Je kunt er ravotten, een schattenjacht houden of insecten ontdekken in het aangrenzende Moeraske.” Dat het Goede Herderpark boven op de oude stortplaats van Brussel is aangelegd, vindt ze geen bezwaar. “Een leuk weetje, toch?”

Ook de andere parken en groene ruimtes kunnen bij Emmery op bijval rekenen. De grote speeltuinen naast het Triton-zwembad bijvoorbeeld, in midden Evere, waar ze ook graag met de kinderen komt. “Of gewoon om in het gras te liggen, en te genieten van het zonnetje.”

Sara Emmery

De vliegtuigen moet je er dan wel bijnemen, waarmee we bij Emmery's grootste bezwaar komen: het lawaai. Ze zucht. “Je ziet gewoon de wielen van de vliegtuigen, zo laag vliegen ze hier. En dan zijn er nog de drukke autowegen, en de spoorlijn naast ons huis, waar zo’n zes treinen per uur passeren.”

Daarnaast mist ze ook wat gemeenschapsgevoel in Evere. “Veel mensen in onze wijk zijn op zichzelf, ze zoeken geen contact met de buren.”

Op dat gebied is Everna een oase. “Er komen veel mensen af op onze activiteiten, en niet alleen kinderen. Er is ook theater, en er zijn workshops. En binnenkort is er een burenbrunch, waar we veel volk op verwachten,” klinkt het enthousiast.

Op café gaan doet ze niet in Evere, maar in het centrum of aan de VUB. “Niet dat er hier geen cafés zijn, maar die zijn toch meer voor de iets oudere bevolking,” glimlacht ze. “Behalve dan ons eigen jeugdhuis natuurlijk.”

Dat centrum is trouwens niet ver weg. “Evere is uitstekend bereikbaar met de trein, de auto, de bus en de tram. Ik raak overal. Al is dat vaak niet nodig, want je hebt hier heel veel dichtbij: winkels, een uitstekende pizzeria, grootwarenhuizen en de grootste Decathlon van Europa (lacht)."

Lees ook het aanverwante intervieuw met Walter Nuyts, ex-voorzitter van de Harmonie van Evere.

De Ronde: Evere

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente EVERE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?