Schaarbeek vraagt metro langs gemeentehuis

© Erf-goed.be
De gemeente Schaarbeek vraagt dat de toekomstige metrolijn door de gemeente ook het gemeentehuis, de Voltairelaan en de Helmetsesteenweg aandoet. De gemeenteraad zal daarover volgende week een motie aannemen.

Voor de metro naar Schaarbeek zijn door Beliris drie mogelijke tracés naar voor geschoven. Het middelste tracé geniet de voorkeur van het gemeentebestuur, zo staat te lezen in de motie. Die vraagt echter meteen ook om een aanpassing van de route.

De zogenaamde 'quartier dense'-of dichtbevolkte wijk-route loopt van het Liedtsplein over het Verboekhovenplein en de Rigasquare naar geplande halte Linde op de gelijknamige straat. Het gemeentebestuur vraagt nu aan minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) om die route te verplaatsen en te laten lopen over het Colignonplein (met het gemeentehuis), de Voltairelaan en het Helmetseplein.

De nieuwe route "heeft een groter potentieel en zorgt voor een betere intermodaliteit met het Gewestelijk Expresnet". De alternatieve halte aan de Voltairelaan zou dan de verbinding met het GEN-station Verboekhoven, waarvan gemeente en Gewest hopen dat het er alsnog komt, moeten verzorgen. Noot: De NMBS is tegen een station aan dat plein.

Het alternatieve gemeentetracé ligt wel dichter bij publiekstrekkers als het Neptuniumzwembad, het stadion van Crossing en fitnesscentrum Kinétix.

De gemeente klaagt in de motie ook aan dat ze nauwelijks betrokken werd bij de studie naar de mogelijke routes van de nieuwe metro.

De Brusselse regering heeft zich nog niet uitgesproken over haar voorkeur voor een bepaald tracé. Zij zal zeer binnenkort een keuze maken tussen de drie mogelijkheden die door Beliris naar voor zijn geschoven (zie hieronder).

De gemeente Schaarbeek stel de volgende wijziging van het rode tracé voor:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?