Schaarbeek zet licht op groen voor eerste Brusselse crematorium voor dieren

evere-cimetiere_de_schaerbeek-tombe_de_rene_magritte-01.jpg
© nieuwlemma / Wikimedia Commons
| Met meer dan 27.000 katten in het Brussels Gewest is een crematorium geen overbodige luxe.
© nieuwlemma / Wikimedia Commons
| Met meer dan 27.000 katten in het Brussels Gewest is een crematorium geen overbodige luxe.

Het Schaarbeekse schepencollege heeft groen licht gegeven voor de bouw van het eerste dierencrematorium van Brussel. Die komt op de begraafplaats van Schaarbeek, die overigens in de gemeente Evere ligt. De Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie (ICVC) buigt zich over de verdere uitwerking van het project.

Het crematorium zorgt al vijftien jaar lang voor discussie, want Brusselaars die hun huisdieren eer willen betuigen bij hun overlijden, hebben op dit moment beperkte mogelijkheden. Er is wel een dierenkerkhof in Sint-Pieters-Woluwe en in Elsene is ook een strooiweide en plaats voor urnen, maar alleen voor reeds gecremeerde dieren. Er was nog steeds geen crematorium voor dieren in de hoofdstad, daar komt nu verandering in.

Het Schaarbeeks schepencollege heeft in maart namelijk groen licht gegeven, zo schrijft La Capitale. De Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie (ICVC) heeft de opdracht gekregen om het uit te werken. "Vijftig procent van de geraamde kosten zullen voor de intercommunale zijn, vijftig procent wordt met gewestsubsidies bekostigd," zegt Xavier Godart, directeur ICVC aan BRUZZ.

Uiteindelijk werd gekozen voor een parking voor het personeel op de begraafplaats van Schaarbeek. Het crematorium is afgescheiden van de rest van de begraafplaats. Samen met de Bouwmeester kijkt Godart uit naar een architect voor het crematoriumgebouw, dat een multifunctionele ontvangstruimte krijgt.

animatrans_2.jpg
© Animatrans
| Patrick Pendville, de oprichter van de eerste begrafenisonderneming voor dieren van België.

Brussels crematorium voor dieren al lange tijd een wens

Het Brussels Gewest telde tijdens de laastste telling in 27.606 katten en 88.180 honden, zo liet Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) eerder weten. Die cijfers komen uit de databases CatID en DogID, dus mogelijk zijn er in werkelijkheid nog veel meer huisdieren in Brussel.

"Wanneer die dieren overlijden, zoeken hun baasjes een respectvolle manier om afscheid te nemen," zegt Schaarbeeks schepen voor Burgelijke Stand en Bevolking Quentin van den Hove (Open VLD). "Schaarbeek is dichtbevolkt en Schaarbekenaren hebben veel huisdieren. Daarom stemden we in met het voorstel voor dit crematorium."

"Toen we begonnen in 1995 was er nog helemaal niets in Brussel," herinnert Patrick Pendville, de oprichter van Animatrans, de eerst begrafenisonderneming voor dieren in Brussel die jaarlijks de uitvaart van zo'n 1.500 dieren organiseert.

"We moesten naar het crematorium van Denderleeuw of Boom. Vanaf 1997 zag je dat er meerdere crematoria werden geopend. Ook ik opende er één, in Wallonië. Brussel wilde nooit een crematorium, vanwege de milieu-eisen. Het leek lange tijd haast onmogelijk om een plek te vinden op vijfhonderd meter van woningen."

Al in 2008 heeft het Brusselse parlement unaniem een resolutie van René Coppens (Open VLD) aangenomen, waarin de regering wordt gevraagd de haalbaarheid van een crematorium voor dieren te onderzoeken. Meer dan twaalf jaar later wordt de volgende stap gezet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?