Schaduwen voor station Brussel-Centraal om moderne slavernij zichtbaar te maken

© PhotoNews
| Het Centraal Station in Brussel.

Aan het Europakruispunt in Brussel, vlak voor het station Brussel-Centraal, zijn donderdag schaduwen aangebracht op de grond, ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Mensenhandel. Het gaat om een initiatief van de vzw PAG-ASA om de slachtoffers van die vorm van uitbuiting zichtbaar te maken.

"Als je ze kan zien, kan je ze helpen", luidt de begeleidende boodschap. Een QR-code brengt geïnteresseerden bij videogetuigenissen. Volgens schattingen van de Global Slavery Index gaan in België 23.000 mensen gebukt onder het juk van de moderne slavernij. PAG-ASA helpt ongeveer 200 slachtoffers per jaar. "Wij zien veel vrouwen uit Nigeria, Albanië en Roemenië die hier aankomen en in de prostitutie gedwongen worden", zegt Sarah De Hovre, directrice van de vzw.

"We zien ook veel mannen uit Noord-Afrika en Oost-Europa die worden uitgebuit op bouwwerven, in restaurants, carwashes of andere kleine handelszaken." De actie kadert in de Blue Heart-campagne, die een einde wil maken aan de mensenhandel. Burgers worden uitgenodigd om slachtoffers te helpen uit de schaduw te komen. "Het is enkel allemaal samen, in partnerschap met de verschillende diensten op het terrein zoals politie, inspectie en gerecht, dat we een einde kunnen maken aan deze plaag", aldus Sarah De Hovre.

Bovendien hebben de coronacrisis en de daaraan gekoppelde lockdown de situatie voor slachtoffers van mensenhandel nog pijnlijker gemaakt. Er zijn te weinig mensen en middelen om de nodige controles uit te voeren om het fenomeen op te sporen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?