Schietpartij in Anderlecht 'hoogstwaarschijnlijk afrekening in drugsmilieu'

AD
© BRUZZ
14/09/2023
Updated: 14/09/2023 18.54u

De schietpartij in de Wayezstraat in Anderlecht van afgelopen nacht kadert "hoogstwaarschijnlijk in het drugsmilieu". Dat hebben burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) en korpschef van de politiezone Brussel-Zuid Jurgen De Landsheer donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het slachtoffer is een 31-jarige man.

Verder wil het parket niets kwijt over het gerechtelijk onderzoek dat werd geopend. Het onderzoek naar de feiten wordt gevoerd door de federale politie.

"Op 14 september 2023, rond 01.10 uur, werden de politiediensten van zone Zuid opgeroepen om zich naar de Wayezstraat te begeven voor geweerschoten type Kalachnikov waarbij een man, 31 jaar door geweerschoten dood aangetroffen werd in zijn wagen", zegt parketwoordvoerder Stefan Vandevelde aan persagentschap Belga.

Volgens de burgemeester kadert het incident hoogstwaarschijnlijk in het drugsmilieu. "Sinds een paar maanden is de situatie in de wijk waar het incident heeft plaatsgevonden er sterk op achteruitgegaan", zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps. "We stellen een exponentiële toename vast van getuigenissen over drugsoverlast. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat ook deze afrekening kadert in het drugsmilieu."

Twee dagen geleden heeft de politie ook een kalasjnikov gevonden. Mogelijk is er een link met de feiten van afgelopen nacht.

455 acties sinds juni

Cumps benadrukt ook dat de politie de afgelopen maanden sterk heeft ingezet om de drugsoverlast in de politiezone te bestrijden, en de Wayezstraat absoluut geen zone de non-droits is.

"Sinds midden juni werden er 455 drugsgerelateerde politieacties uitgevoerd in onze politiezone, waarbij meer dan duizend arrestaties hebben plaatsgevonden. Het ging onder meer om 551 gerechtelijke arrestaties, 116 van die personen werden ter beschikking gesteld van het parket. In totaal werd sindsdien 155 kilogram drugs in beslag genomen."

"Maar we zijn niet naief", gaat Cumps voort. "We weten dat als er dealers worden opgepakt, we niet per se aan het netwerk raken. In de meeste gevallen gaat het om kwetsbare personen – denk aan minderjarigen of mensen zonder papieren – die quasi meteen worden vervangen van zodra we hen oppakken. De strijd tegen georganiseerde misdaad wordt ook gevoerd, maar dat gebeurt door de federale gerechtelijke politie."

Volgens De Landsheer is de afrekening "niet het werk van een lokale bende". "De criminele organisaties rondom drugstrafiek zijn enorm sterk en rijk, het gevecht om het territorium is gigantisch. Het gaat om een wereldwijde problematiek die we jammer genoeg steeds vaker zien in onze steden, en waarmee we zullen moeten leren omgaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni