| Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove, op bezoek bij de Hongaarse premier Viktor Orban.

'Schild & Vrienden krijgt geen voet aan wal in Brussel'

KDM
© BRUZZ
06/09/2018

De jongerenvereniging Schild & Vrienden, die in opspraak komt voor racistische en seksistische uitspraken, krijgt voorlopig geen voet aan wal in Brussel. Zowel de VUB als de lokale afdeling van de N-VA zegt geen weet te hebben van Brusselse leden. "Voor zo'n bagger is er geen plaats in een multiculturele stad als Brussel."

De uitwassen bij de jongerenvereniging Schild & Vrienden kwamen woensdagavond aan het licht in een reportage van het VRT-programma Pano. Leden van die vereniging laten zich in private gesprekken betrappen op onder meer racistische, nazistische en seksistische uitspraken.

Politiek België distantieert zich ondertussen fel van de in opspraak gekomen vereniging. Al zit voorlopig vooral de N-VA verveeld met de zaak. Een Aalsterse kandidaat voor de N-VA zette na de uitzending een stap opzij, en Jong N-VA nationaal schat dan weer dat een twintigtal van haar leden (op een totaal van 3.800) betrokken zijn bij Schild & Vrienden.

'Niet in Brussel'

Bij N-VA Brussel valt te horen dat de lokale partijafdeling geen weet heeft van Brusselse leden die betrokken zijn bij de beruchte jongerenvereniging. Indien nodig zal de partij wel een gesprek aangaan met leden die toch een voorgeschiedenis hebben bij Schild & Vrienden. Daarna zal de partij ook de "nodige conclusies" trekken, zegt de woordvoerder van N-VA Brussel aan BRUZZ.

Ook Gilles Verstraeten, voorzitter van Jong N-VA Brussel, bevestigt dat Schild & Vrienden bij zijn weten nooit voet aan wal zette in Brussel. Hij benadrukt ook dat de waarden van die vereniging niet stroken met de waarden van Jong N-VA.

'Altijd actief verzet'

“Ik ken onze leden zeer goed, en bij mijn weten is binnen de Brusselse Jong N-VA niemand lid van deze vereniging”, aldus Verstraeten. “Integendeel, wij hebben ons steeds actief verzet tegen Schild & Vrienden. Voor dit soort bagger is geen plaats in een multiculturele stad als Brussel.”

Daarnaast laten ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Brusselse Studentengenootschap (BSG) aan onze redactie weten dat ze geen weet hebben van dergelijke extreemrechtse kringen in het Brusselse studentenleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , N-VA , alt-right

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni