'Scholen als eerste weer open, horeca als allerlaatste'

© KVDP
| Brusselaars na de sluiting van bars en cafés op 13 maart 2020.

Eerst gaan de scholen weer open, dan wordt thuiswerk afgebouwd en pas helemaal op het einde van de coronacrisis mag de Belg opnieuw op café en restaurant. Zo ziet federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) de terugkeer naar het normale leven. "We moeten de horeca daarom maximaal ondersteunen."

De maatregelen om de coronacrisis te beheersen, zijn in stappen tot stand gekomen. Eerst werden grote evenementen verboden, daarna gingen cafés en restaurants dicht en tot slot sloten ook de gewone winkels en de scholen. Eens de piek voorbij, zullen die maatregelen ook één voor één teruggeschroefd moeten worden, lieten de experts al verstaan.

De vraag is dan: wat eerst, de scholen weer open of de horeca? "Voor mij lijkt het dat de scholen de eerste belangrijke stap moeten zijn, voor we gradueel beginnen op te bouwen", aldus Muylle in de krant Het Laatste Nieuws. "Ik denk dat de handelszaken heropenen en het afbouwen van het telewerk de volgende stap zijn."

Relancemaatregelen

Alles wat vrije tijd en ontmoeting is, zoals horeca en evenementen, zal pas helemaal op het einde mogen. Dat is vooral een domper voor cafés en restaurants. Horeca Vlaanderen berekende dat het verlies, met twee extra weken verplichte sluiting, richting 1,8 miljard euro gaat. Dat is nu al acht keer meer dan in de nasleep van de terreuraanslagen in 2016.

"We zullen de sector maximaal ondersteunen", belooft Muylle. Hoe, dat is werk voor de komende weken. "We gaan nu met elke sector specifieke relancemaatregelen uitwerken. Met de cafés en restaurants, maar ook met de retail, waar de voorbije dagen veel bezorgdheid was."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?