Horeca Brussel: 'Impact nu al veel heviger dan na aanslagen in 2016'

JP , SDS
© BRUZZ
13/03/2020
Updated: 13/03/2020 14.22u
Ook in:
en nl

De zelfstandige café-uitbaters en restaurateurs in Brussel worden hard getroffen door de wekenlange gedwongen sluiting van hun zaken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Sectorfederatie Horeca Brussel gaat in overleg over noodhulp, maar verwacht een faillissementsgolf.

Donderdagavond laat maakte de federale regering bekend dat alle nachtclubs, cafés en restaurants gesloten moeten blijven, met uitzondering van thuisbezorgingen en drive-inbestellingen. Een nieuwe mokerslag voor de Brusselse cafés en restaurants na de aanslagen van 2016 en, voor het centrum, de invoering en wegenwerken van de voetgangerszone.

Frédérick Dasoghe beseft dat als geen ander. Hij is vicevoorzitter van Horeca Brussel en voorzitter van de afdeling cafés en nachtleven. "In Brussel zijn er 60.000 zelfstandige restaurateurs en café- en nachtclubuitbaters. We verwachten ons aan een groot aantal faillissementen, ook al bestaan er al steunmaatregelen zoals de economische werkloosheid en de regel van de overmacht. De huurprijzen in Brussel voor horecagelegenheden zijn momenteel zo hoog dat velen niet lang het hoofd boven water zullen kunnen houden."

"De impact van deze crisis is nu al veel en veel groter dan die van de aanslagen in 2016", voegt penningmeester Fabian Hermans toe.

Flinke hap uit loon

De zelfstandige cafés en restaurants hebben in totaal 186.000 medewerkers. "De noodmaatregel van de economische werkloosheid betekent dat die medewerkers maandelijks 300 à 400 euro minder zullen verdienen", zegt Dasoghe. Zijn collega Hermans wijst erop dat daar nog eens duizenden jobs bij toeleveranciers van afhangen.

De Vlaamse regering kondigde vrijdagochtend steunmaatregelen aan voor de bedrijven die verplicht moeten sluiten, zoals een hinderpremie of een verlenging van bepaalde subsidies. Ook de Brusselse regering overlegt daarover momenteel met Horeca Brussel, en zegt de knoop begin volgende week door te hakken. "Een tijdelijke schorsing van bepaalde belastingen, zoals ook gebeurde na de aanslagen, zou een goede maatregel zijn", zegt Hermans.

'Contactloze thuislevering'

De federatie praat daarnaast met maaltijdsbezorgingsdienst Deliveroo, die aangeboden heeft om haar systeem uit te breiden naar meer restaurateurs. Klanten kunnen ook vragen om een contactloze levering, laat de woordvoerder van Deliveroo weten via Belga. "De koerier zet dan zijn isothermische zak open en zet enkele stapjes naar achter. Vervolgens neemt de klant de bestelling eruit en gaat weer naar binnen."

Voorlopig is het voor Deliveroo moeilijk te voorspellen of de vraag naar thuisleveringen fel zal toenemen. Extra koeriers werden voorlopig nog niet opgetrommeld.

Zelfs sterrenrestaurants kunnen de komende tijd overigens overschakelen op thuisbezorging. Culinaire gids Gault&Millau wil haar steentje bijdragen door vanaf dit weekend op haar website een speciale pagina voor chefs uit haar gids te voorzien, waarop klanten afhaalmaaltijden kunnen bestellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, solidariteitsactie, Horeca Brussel, cafés, Frédérick Dasoghe, horeca, Deliveroo, failissementen, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni