Scholen willen deels opnieuw open vanaf 15 mei

© PhotoNews
| Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA.)
Updated: 22-04-2020 - 14:24

Het Vlaamse onderwijsveld stelt voor om scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijsactoren.

Concreet is het voorstel om leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar vier dagen per week naar school te laten gaan en leerlingen van het 6de jaar twee dagen per week. Voor scholieren in het secundair onderwijs gaat het om één dag per week in het 6de jaar ASO, twee dagen per week in het 6de jaar TSO en KSO en in zowel het 6de als 7de jaar BSO. Na 1 week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren.

Volgens het Christelijke Onderwijzersverbond COV, de grootste vakbond voor het basisonderwijs, is het cruciaal dat het personeel intens en continu wordt betrokken bij de lokale voorbereidingen voor het heropenen van de scholen op 15 mei. "Scholen kunnen pas open gaan als de veiligheid gegarandeerd is", stelt algemeen secretaris Marianne Coopman.

"Het is goed dat er tijd voorzien wordt om het organisatorische werk aan te pakken op basis van een duidelijk draaiboek en plaatselijk overleg", aldus Coopman. "Voor ons blijft het ook cruciaal dat het personeel intens en continu wordt betrokken bij de lokale voorbereidingen. Scholen kunnen pas open gaan als de veiligheid gegarandeerd is. Dit moet school per school bekeken worden aan de hand van een risico-analyse."

Scholen moeten zich niet alleen hygiënisch voorbereiden, maar zullen vanaf 15 mei zich ook bezig moeten houden met andere taken, zoals fysiek les geven aan enkele groepen, preteaching voorzien voor de andere en opvang voorzien voor nog een andere groep. Ook dit vraagt heel wat voorbereiding, benadrukt het COV. "Schoolteams zullen samen, in overleg, moeten bekijken hoe dat haalbaar kan georganiseerd worden", stelt Coopman. Ze zegt dat het COV klaar is om leerkrachten en scholen alle ondersteuning te bieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?