Irisbox computer scherm Flagey ICT

| Het Brusselse platform IRISbox

Schoolinschrijving Evere, Vorst en Sint-Gillis uitgesteld door technisch probleem

NLS, RV
© BRUZZ
12/01/2024

Deze week ondervonden enkele Brusselaars problemen met de websites van de gewestelijke diensten. Een technisch incident dat het IRISbox-platform verstoorde, bleek aan de basis te liggen. Door de storing moeten de schoolinschrijvingen in Evere, Vorst en Sint-Gillis uitgesteld worden.

Maandag waren er enkele moeilijkheden met de websites van het Brussels Gewest. Zo was het een tijdje niet mogelijk om de sites van Bike For Brussels en Brussel Mobiliteit te bereiken. Ook de inschrijvingen voor scholen in Brussel-Stad, Evere, Vorst en Sint-Gillis waren even verstoord.

Gevraagd om de oorzaak op te sporen voerde paradigm.brussels enkele controles uit. Die instantie staat in voor het ICT-gebeuren binnen het Brussels Gewest. De oorzaak bleek een technisch defect dat de stabiliteit van het IRISbox-platform verstoorde, zo wordt vrijdag gemeld.

Uitstel

Door de storing zullen de schoolinschrijvingen in Sint-Gillis, Evere en Vorst uitgesteld worden. “We werken nauw samen met de betrokken gemeenten om deze op afzonderlijke dagen in de weken van 15 januari en 22 januari te plannen”, klinkt het bij paradigm.brussels.

“Bovendien zijn er gesprekken gaande met de gemeenten om inschrijvingen over meerdere dagen te spreiden en om de belasting op onze servers te optimaliseren.” Die aanpak vraagt wel een herziening van het gemeentereglement.

De 18 ouders uit Sint-Gillis die er toch in slaagden hun kind in te schrijven, zullen door de gemeente gecontacteerd worden. Zij moeten hun inschrijving op 23 januari opnieuw invoeren.

De inschrijvingen van Brussel-Stad blijven wel gelden. “Dat, gezien de lage druk op de schoolcapaciteit en de mogelijkheid van inschrijving via een callcenter”, duidt paradigm.brussels. “'s Avonds waren er 455 inschrijvingen geregistreerd voor Brussel-Stad, waarvan meer dan 300 vóór 11 uur, een vergelijkbaar aantal met voorgaande jaren.”

Cyberaanval

Op 15 januari treden er enkele updates aan het IRISbox-platform in werking. “Een van de belangrijkste wijzigingen is het verlengen van de wachtrijen, waardoor het aantal gelijktijdige toegangen tot het platform wordt beperkt.” Dat kan leiden tot een wachttijd van 6 minuten in een virtuele ruimte, vooraleer de inschrijving gebeurt.

Maandagavond bleek ook het platform be.brussels niet toegankelijk. Dat was het gevolg van een cyberaanval, een zogenaamde ‘Distributed Denial of Service’-aanval. Paradigm.brussels zegt het probleem te hebben opgelost. Dinsdagochtend was de website opnieuw beschikbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Sint-Gillis , Vorst , Onderwijs , Irisbox , overheidswebsite

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni