Screen.brussels: ‘Audiovisuele sector zeer hard getroffen door crisis’

© Accattone Films
| 'Etang Noirs', een film gemaakt en gedraaid in Brussel.

Uit een onderzoek in de sector, gedaan door screen.brussels, blijkt hoe hard de audiovisuele sector getroffen is door de coronacrisis: “Toch kunnen vandaag deze bedrijven geen beroep doen op de eenmalige premie van het Gewest”.

Screen.brussels heeft een bevraging georganiseerd in de audiovisuele sector en de resultaten gebundeld in een aanbevelingsnota voor de Brusselse regering. De resultaten zijn schrijnend: van onverwachts omzetverlies naar een compleet opdrogen van de financiële inkomsten en een directe impact op de cashflow. Vooral zelfstandigen in de sector krijgen het zwaar te verduren.

Gezien de coronamaatregelen zullen verschillende producties met ernstige vertragingen en eventuele annuleringen te kampen krijgen. Ook al kunnen sommige opnames nog doorgaan. Een impact op de distributie en internationale verkoop van producties zit er ook aan te komen.

Herfinancier het fonds

Screen.brussels vraagt aan de regering om maatregelen te nemen voor deze sector. Betreffende opnames wordt er voorgesteld om aan het einde van de lockdown een hervatting in fases uit te werken, voorzieningen in te bouwen in de procedures en een tijdelijke vrijstelling van de gemeentelijke bijdrages en belastingen toe te kennen.

De organisatie hoopt ook op een herfinanciering van het fonds in 2020 en 2021 om meer te investeren in meer projecten “want die investeringen vertalen zich onmiddellijk in werkgelegenheid”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?