Screen.brussels investeerde vorig jaar 3 miljoen in 31 audiovisuele projecten

© Brussels Film Office
| Een filmploeg op de site van Thurn & Taxis.

Screen.brussels, het overheidsfonds dat audiovisuele producties in de hoofdstad ondersteunt, heeft het voorbije jaar zowat 3 miljoen euro geïnvesteerd in 31 projecten. In bijna de helft van de gevallen (13) ging het om een langspeelfilm, naast zes tv-series en zes documentaires, vier animatiefilms, één webserie en één kortfilm. Dat blijkt uit het jaarrapport van het fonds, dat sinds 2016 de krachten bundelt.

Uitgedrukt in volume ging het om 1.311 draaidagen begeleid in het Brussels Gewest. Er wordt daarbij steeds meer buiten Brussel-stad gefilmd, luidt het nog. Het populairst na Brussel (350 draaidagen) waren Elsene (81) en Molenbeek (73).

Screen.brussels ontving 63 aanvragen voor steun. Daarvan werden er 31 projecten geselecteerd. Zij kregen in totaal 3 miljoen euro overheidssteun, maar daar staan 37 miljoen euro eigen investeringen tegenover.

Enkele namen van geselecteerde projecten: Carpe Diem, Une vie démente, Loser Revolution, Spaceboy Petit Samedi, La théorie du Y (seizoen 2), Chasse à l'homme, La Belge Collection, Lilith en de Gebroeders Schimm.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (SP.A - one.brussels) belast met Europese en Internationale Betrekkingen, wil de volgende jaren zwaar inzetten op de Brusselse audiovisuele sector. "Onze hoofdstad is de grootste mediahub van België. Bijna de helft van alle mediahuizen in België hebben hun hoofdkwartier in Brussel. Een buitenkans om Brussel zowel nationaal als internationaal in de kijker te zetten."

"Met bekroonde films zoals Girl en Black bewijzen we dat de hoofdstad een ideale plek is om audiovisuele projecten te lanceren die ook buiten België succesvol zijn." Smet wil naar aanleiding van de brexit ook een campagne opzetten die Britse media naar Brussel haalt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?