© Kevin Van den Panhuyzen | Raamprostitutie in Sint-Joost (archief).

Sekswerkers uit Noordwijk dienen klacht in tegen huisbaas

TDN
© BRUZZ
18/02/2021

Twee sekswerkers uit de Noordwijk in Sint-Joost hebben klacht ingediend tegen hun huisbaas om de exuberante huurprijs van hun aftandse bordeel aan te klagen. Belangenvereniging Utsopi staat achter de sekswerkers, die door het Brussels prostitutieverbod in een penibele situatie zijn beland. "Dit is een tegenaanval."

Sinds het begin van de coronacrisis nu bijna een jaar geleden, is de sekssector negen maanden verplicht gesloten geweest. Het gros van de sekswerkers achter de ramen in de Noordwijk heeft bovendien geen recht op tegemoetkomingen. Velen bevinden zich in een precaire situatie. Omdat de huur vaak niet betaald werd, stapten enkele huiseigenaren in september naar de rechtbank om hun geld onmiddellijk te innen.

Woekerprijzen

Dat schiet bij een aantal sekswerkers in het verkeerde keelgat. "Zij die in de Noordwijk achter de ramen staan, behoren tot de meest kwetsbare in de sector. De prijs van een beurt is er bijzonder laag (25 euro of minder, red.). Daartegenover staan huurprijzen van 1.000 euro of meer, soms zelfs tot 2.000 of 3.000 euro. Daarvoor krijgen ze een gelijkvloers van niet meer dan 30 vierkante meter", klinkt het bij Utsopi.

De panden die aan sekswerkers in Sint-Joost worden verhuurd, zijn doorgaans ook vervallen of onhygiënisch, met mensonwaardige arbeidsomstandigheden tot gevolg. Om zich te wapen tegen de juridische procedures die de eigenaars tegen hen aanspannen, bereiden de sekswerkers uit de Noordwijk zich nu voor op de tegenaanval. Twee van hen deden dat al, maar er zullen er nog volgen.

Uitzonderlijke demarche

De sekswerkers beschuldigen de huiseigenaars van misbruik van hun kwetsbare situatie, met de bedoeling woekerwinsten te maken op de huur. "De zaak is een primeur", aldus belangenorganisatie Utsopi, die een einde wil maken aan de onaantastbaarheid van de huisbazen. "Als deze sekswerkers gelijk krijgen, zal dat een belangrijk precedent scheppen voor de hele sector België."

Dat de sekswerkers zich tot een rechter wenden, is geen sinecure. "Dit is een uitzonderlijk feit, want sekswerkers durven meestal hun rechten niet voor de rechtbank te doen gelden. Ze zijn bang voor represailles, in het bijzonder om op een zwarte lijst worden geplaatst waardoor ze geen raam meer zouden kunnen huren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Justitie, Utsopi, sekswerkers Noordwijk, prostitutieverbod coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie