Sibelga-personeel krijgt loonsverhoging, staking voorbij

© GR/BRUZZ
| Het Sibelga-personeel reed twee keer afgelopen week in colonne door de stad (archiefbeeld)

Na zes dagen is de spontaan uitgebroken staking bij netbeheerder Sibelga ten einde. De vakbonden en directie zijn tot een princiepsakkoord gekomen over een verhoging van de lonen en een vergoeding voor zondagswachten.

Mee aan tafel dinsdagochtend zat de nieuwe CEO van Sibelga, op haar eerste werkdag. Inne Mertens komt van Ores, de Waalse netbeheerder wiens loonbarema's het Sibelgapersoneel ook eiste. 

Bij Sibelga was afgelopen woensdag een spontane staking uitgebroken, na een afgesprongen overleg. De werknemers eisten dat hun verloning wordt gelijkgesteld aan de barema's van de Waalse netbeheerder Ores. Ze eisten ook een vergoeding voor wachtdiensten op zondag waarbij ze niet moeten uitrukken. Bij Ores bestaat zo'n compensatie en ook Sibelga-personeel dat werd aangeworven onder het oude statuut van voor 2002, kan daarvan genieten.

Eisen ingewilligd

Die eisen zijn in het akkoord volledig ingewilligd, zegt Olivier Renard, de voorzitter van Gazelco, vakbond voor de gas- en elektriciteitsbedrijven binnen de ACOD, bij Sibelga. De directie was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. 

"Dat is gelukt dankzij de solidariteit van alle medewerkers, ook zij met oude contracten die nog een duidelijk barema hadden," zegt Renard. 

Sibelga is de netbeheerder voor de distributie van aardgas en elektriciteit in het Brussels gewest. Er werken ruim duizend mensen. Behalve voor de gas- en elektriciteitsdistributie staat Sibelga ook in voor de openbare verlichting en voor de meteropnames.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?