20200715 Charles Picqué gemeentehuis 2

| Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis.

Sint-Gillis vordert opnieuw hotel op voor daklozen

EC
© BRUZZ
29/11/2020

In april vorderde burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis een hotel op om daklozen tijdens de coronacrisis in op te vangen. Nu doet hij dat opnieuw voor de wintermaanden. Het gaat om een hotel met elf kamers, waar dakloze personen vier maanden lang onderdak en maaltijden zullen kunnen krijgen.

Dat schrijft La Capitale zaterdag en wordt aan BRUZZ bevestigd door burgemeester Picqué. De gemeente en het OCMW hebben beslist om hetzelfde hotel weer op te vorderen dat tijdens de coronacrisis al onderdak bood aan elf daklozen in Sint-Gillis.

"Op korte termijn worden de kamers opnieuw vrijgesteld, met het oog op de winter. De overeenkomst is al getekend met de eigenaar van het hotel", zegt Picqué. De dakloze personen zullen er in de loop van deze week hun intrek kunnen nemen. "Het betreft twaalf personen in elf kamers", zegt Picqué.

Het hotel blijft vier maanden lang voorbehouden voor dakloze personen, met een mogelijke verlenging. De bewoners zullen er ook warme maaltijden kunnen krijgen. Zowel de straathoekwerkers als het OCMW van de gemeente zijn betrokken om deze personen op te volgen. De bedoeling is om hen te begeleiden richting meer structurele woonoplossingen.

Plaatstekort

Het project kost de gemeente ongeveer 100.000 euro, wat hoger is dan de gemeentelijke uitgaven van de vorige jaren omtrent dakloosheid. "We doen een financiële inspanning als gemeente omdat we degelijke begeleiding willen verzekeren", zegt Picqué. "Maar de gemeenten kunnen niet alles doen."

Vanuit het Brussels Gewest zijn er dit jaar 1.000 extra opvangplaatsen gecreëerd voor dakloze personen om in totaal op 3.224 plaatsen te komen. Volgens hulporganisaties als Dokters van de Wereld volstaat het aanbod nog altijd niet. Zij zeggen dat er nog minstens 800 plaatsen te kort zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Charles Picqué , Brusselse hotels , daklozenopvang , Winterplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni