Sint-Lambrechts-Woluwe haalt bij mondmaskerverdeling uit naar federale overheid

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi), Sint-Lambrechts-Woluwe.

De Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe deelt woensdag en donderdag 100.000 maskers uit, zodat elke inwoner ouder dan 12 jaar over twee stoffen mondmaskers beschikt. Bij de maskers zit ook een brief waarin de gemeente duidelijk haar onvrede uit over de rol van de federale overheid, die elke Belg één mondmasker had beloofd. Burgemeester Olivier Maingain (DéFI) is misnoegd dat de beloftes niet ingevuld worden.

De maskers van Sint-Lambrechts-Woluwe kwamen er dankzij een bestelling van het Brussels gewest en de gemeente zelf. De begeleidende brief liegt er niet om. "Dit initiatief van het college is het resultaat van de vaststelling dat de hogere overheden, in het bijzonder de federale overheid, niet in staat zijn om een dergelijke operatie te organiseren", klinkt het.

Op 24 april kondigde premier Sophie Wilmès aan dat iedere Belgische burger een mondmasker zou ontvangen, maar voorlopig hebben ze in Sint-Lambrechts-Woluwe alleen nog maar enkele duizenden filters ontvangen.

'De gemeente zocht zelf oplossingen'

"We weten niet voor welk type masker en dus weten we niet wat we hiermee moeten doen", stelt burgemeester Maingain. "De gemeente is zelf op zoek gegaan naar oplossingen. Wij zijn misnoegd dat onze inwoners moeten vragen dat ze een mondmasker krijgen, omdat ze de premier dat hebben horen zeggen, maar wij zelf niets hebben ontvangen", vervolgt hij.

Het Brussels gewest kwam wel over de boeg en bezorgde de gemeenten 50.000 maskers en zelf bestelde Sint-Lambrechts-Woluwe nog eens 80.000 maskers, zodat ze nog enige overschot hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?