Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt dan toch cultuurbeleidscoördinator

© Bram Tack
| Gemeenschapscentrum Op-Weule was vragende partij voor een Nederlandstalige coördinator (archiefbeeld).
Updated: 22-01-2019 - 11:51

Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt dan toch een Nederlandstalige cultuurbeleidscoördinator. De Vlaamse regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie werkten daaromtrent een regeling uit. Sint-Lambrechts-Woluwe dreigde de enige gemeente in het Brussels Gewest te zijn zonder zo'n coördinator.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe had het dossier voor de aanvraag te laat ingediend, en onvoldoende garanties gegeven dat het geld besteed zou worden aan de cultuurbeleidscoördinator. Die moet de wisselwerking tussen het gemeenschapscentrum, de bibliotheek en het jeugdhuis verzekeren om zo in samenwerking met de dienst cultuur van de gemeente Nederlandstalige activiteiten te organiseren.

Op vraag van lokaal gemeenschapscentrum Op-Weule beslisten de Vlaamse Regering op initiatief van minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie op initiatief van Pascal Smet (SP.A) eind september om 54.000 euro middelen op te nemen in de begroting. Deze zullen aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie uitbesteed worden, die op haar beurt een cultuurbeleidscoördinator zal aanstellen om in dienst van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe te werken.

Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie bereikten hier nu, bijna vier maanden later, een overeenkomst over. "Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat we samen een oplossing hebben gevonden zodat voortaan alle Brusselse gemeenten in het decreet lokaal cultuurbeleid zijn ingestapt. De cirkel is hiermee rond", zegt Gatz.

“Met deze oplossing garanderen we dat ook de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe net zoals alle andere Brusselaars kunnen genieten van een rijker Nederlandstalig vrijetijdsaanbod. De cultuurbeleidscoördinator zal werk maken van een vernieuwend cultuurbeleid en samen met de Woluwenaren activiteiten organiseren die ontspannen, inspireren en verbinden,” zegt Smet.

'Groeiende vraag'

"De vraag naar Nederlandstalige socioculturele activiteiten in Sint-Lambrechts-Woluwe blijft groeien", benadrukt Kurt Deswert (Open VLD), voorzitter van GC Op-Weule, het belang van de beslissing. "Het is en blijft de bedoeling dat de cultuurbeleidscoördinator op termijn voor de gemeente zelf zou gaan werken.

"Dat kan ook nog steeds, maar er moeten voldoende garanties komen dat hij of zij ingezet zou worden voor Nederlandstalige cultuur en niet om pakweg bouwdossiers op te volgen, zoals voorgesteld werd door de gemeente. Hopelijk zal het vernieuwde gemeentebestuur deze opportuniteit nu wel grijpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?