Sint-Lambrechts-Woluwe neemt maatregelen tegen coronavirus

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi), de burgemeester
Updated: 01-03-2020 - 15:39

Wie terugkomt uit risicogebieden met veel coronagevallen moet de komende twee weken wegblijven uit scholen, rusthuizen en andere publieke gebouwen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat heeft burgemeester Olivier Maingain beslist. Federaal minister van gezondheid Maggie De Block (Open VLD) noemt de maatregel 'disproportioneel'.

De beslissing van de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe volgt op het nieuws dat een tweede besmetting in België werd vastgesteld. Die patiënt werd opgenomen in het UZ Antwerpen.

Wie terugkomt uit een risicogebied wat het coronavirus betreft, mag vanaf zondagmiddag geen scholen, kinderdagverblijven, rusthuizen en gesloten sportcentra in Sint-Lambrechts-Woluwe meer betreden. Ook andere publieke gebouwen zijn de komende twee weken verboden terrein. Burgemeester Olivier Maingain verwijst naar de volgende lijst van landen en gebieden: China, Thailand, Hong Kong, Macau, Singapore, Zuid-Korea, Iran, Veneto en Lombardije.

De maatregelen die burgemeester Olivier Maingain (DéFI) van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn "volledig disproportioneel". Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondag verklaard na afloop van het kernkabinet. Volgens haar zijn de maatregelen veeleer ingegeven door "politiek activisme".

Vervoort roept regionale veiligheidsraad samen

Vincent De Wolf, burgemeester van buurgemeente Etterbeek, betreurt de beslissing van Maingain en heeft het over een "paniekmaatregel". Het coronavirus moet op een hoger niveau, over de gemeentegrenzen heen, aangepakt worden, aldus de burgemeester van Etterbeek. "Een bijeenkomst met de 19 burgemeesters is wenselijk", schrijft De Wolf nog op Twitter.

Hij nodigt de Hoge Ambtenaar voor de veiligheid in Brussel uit om, samen met Minister-president Rudi Vervoort (PS), de coördinatie op te starten. Vervoort zelf reageert nu ook en zal morgen de regionale veiligheidsraad bijeenroepen. Die bestaat uit de burgemeesters van de negentien gemeenten en de korpschefs van de zes politiezones. Daarnaast komt Vervoort maandagochtend samen met de federale ministers en de ministers van de andere gewest- en gemeenschapsregeringen voor een spoedvergadering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?