Sint Lazarusplein 01

Sint-Lazarus: Tochtgat met beetje charme

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/03/2014

Een mini-oerwoud met een hip café? De verhipping van het Sint-Lazarusplein is niet voor morgen. Jammer voor de dromers.

I edereen heeft het recht om af en toe de foute dingen charmant te vinden, op voorwaarde dat het weer mooi is en er zicht op beterschap is. Die gedachte schoot me te binnen toen ik vorige week vrijdagochtend de Karel Rogierdoorgang – de naam alleen al – verliet en in de tocht van de Sint-Lazaruslaan terechtkwam. De Sint-Lazaruslaan is een immens tochtgat met drie appartementsgebouwen waarvan één er heel slecht uitziet, een pompstation dat al lang tot hip dagcafé had moeten verbouwd zijn en plannen voor één grote, groene voetgangerszone die alweer aangepast werden. Burgemeester Emir Kir (PS) drukt zijn stempel heel nadrukkelijk op de veranderingen in de gemeente: Kir heeft het niet erg voor voetgangerszones. Een deel van de laan is afgezet met nadarafsluitingen, op die plek was ooit het kadaster gevestigd. Nu is het wachten op de Silver Tower waarvoor de werken volgens de website van AG Real Estate vorige zomer begonnen zijn. AG Real Estate hoopt dat de Vlaamse Gemeenschap – die de Boudewijnlaan verlaat – er zijn intrek in neemt. De Silver Tower moet het eerste volledig passiefkantoorgebouw van Brussel worden.

Botanic Building
De benedenverdieping van de Botanic Building waar minister Brigitte Grouwels (CD&V) en de staatssecretarissen Bruno De Lille (Groen) en Rachid Madrane (PS) kantoor houden, biedt beschutting tegen de tocht. Links kijk ik uit op de Lazaruslaan, rechts op de Regina Victoriasquare. In de verte gloort de P&V-toren, aan het plein twee hotels. Een Best Western – wat denken toeristen die hier terechtkomen – en een Hotel Albergo met twee sterren. In de nacht van 10 op 11 maart krijg je in de Albergo een kamer voor vier voor maar 79 euro. Een ontbijt heb je al voor 5 euro per persoon – bijna even goedkoop als in het verre Azië. Op het trottoir ligt een Japanse jongedame nonchalant op haar rugzak, met mondmasker en headset. In een gesprek heeft ze duidelijk geen zin.

Raphaël Greci Spada is de ruiten aan het wassen van restaurant Le Docteur. Raphaël ziet er eerder Iers dan Italiaans uit en is goedlachs. Hij is de derde generatie die het restaurant met een authentiek interieur uit de jaren 1950 uitbaat. Zijn grootvader trok er 65 jaar geleden in. Twintig jaar geleden werd besloten om ‘s avonds dicht te blijven, vijf jaar geleden om op zaterdag en zondag dicht te blijven. “We moeten het hebben van de kantoren,” zegt Greci Spada. Vijftien jaar geleden heb ik er een uitstekende maaltijd genoten tegen een spotprijs, Vijftien jaar later kun je er nog altijd spotgoedkoop eten. Italiaans, uiteraard. Maar ook Belgisch. Een escalope marsala kost 11 euro, een steak béarnaise 13 euro. “We hebben onze prijzen met nieuwjaar wel moeten opslaan,” zegt Greci Spada. Hij last een stilte in en voegt er na enig aarzelen aan toe: “Met één euro. Ik heb liever lage prijzen en klanten die drie keer per week komen dan hogere prijzen en minder klanten.”

Wat wel beter kan is het uitzicht van Le Docteur. Een braakliggend stuk grond met nadarafsluitingen er rond. Greci Spada: “Voor de nadarafsluitingen er stonden, was het hier iedere nacht le bordèle met Bulgaren die er muziek speelden.” Greci Spada heeft dan van voormalig burgemeester Jean Demannez verkregen dat de gemeente er nadarafsluitingen plaatste. “Als de Silver Tower klaar is, worden er sociale woningen gebouwd,” weet Greci Spada.

Parlofoon
Le Docteur ligt net niet op de hoek van de Lazaruslaan en de Linnéstraat. Greci Spada is radicaal tegen het omturnen van de Linnéstraat – waar ook nog een paar carrés zijn – in voetgangerszone: “Dan is het hier alle dagen kermis.” Dat de Lazaruslaan net voorbij de ministeriële kabinetten voetgangerszone zou worden, kan Greci Spada niets schelen. Maar laat dat nu net de inzet zijn van een fikse politieke rel. De Lazaruslaan zou een groene vallei worden die de twee delen van de Kruidtuin met elkaar verbindt. Dat was althans het resultaat van een wedstrijd gewonnen door Bas Smets en Jean-Pierre Charbonneau. Maar burgemeester Emir Kir is niet opgezet met de plannen, hij vreest straatprostitutie en een toename van de onveiligheid. Kir zegt ook dat er geen budget is om de heraanleg fatsoenlijk uit te voeren. Smets en Charbonneau gaan hun plannen aanpassen met behoud van doorgaand verkeer. Het was ook de gemeente Schaarbeek die hierop aandrong. Gemeenteraadslid Frederic Roekens (Groen) is ontgoocheld en boos en dat is ook het geval voor het buurtcomité. Tom Smets van het buurtcomité aan brusselnieuws.be: “De plannen waren nochtans opgesteld na inspraak van de buurt, maar er gebeurt niets. Ondanks beloftes blijven de straten vuil en gebeurt er niets rond prostitutie.”

Voor de ruimte waar horecagoeroe Nicolay ooit een dagcafé plande liggen stapels vuil, een sjofele jongeman doorzoekt een paar vuilniszakken. Er is een studio te koop voor 55.000 euro, maar de parlofoon is stuk. Naast de bellen hangt een papier met aanwijzingen (in het Frans). We lezen: 1. Bel aan, 2. Stap achteruit de straat op zodat de bewoners u kunnen zien. En dan houdt het op.

De plannen voor een dagcafé zijn inmiddels opgedoekt, tegen eind mei zou er een nagelnieuwe kruidenierswinkel voor de buurt moeten komen. Dat bevestigt architect Eric Olivier van A. et P.C. De verhipping is nog niet voor morgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni