Sint-Pietersziekenhuis krijgt miljoenen euro’s giften na oproep

© Bart Dewaele
| Philippe Leroy, directeur van het Sint-Pietersziekenhuis.
Updated: 01-04-2020 - 10:15

De oproep van het Sint-Pietersziekenhuis om geld te doneren voor de aankoop van beademingstoestellen is een succes. Met de meer dan 4 miljoen euro aan giften kan het Brussels ziekenhuis een tweede dienst intensieve zorgen openen om het coronavirus te bestrijden.

Twee weken geleden lanceerde het Sint-Pietersziekenhuis, een van de twee referentieziekenhuizen in ons land voor de strijd tegen Covid-19, een oproep om geld te doneren. Met de fondsen wou het ziekenhuis extra beademingstoestellen kopen en zijn dienst intensieve zorgen uitbreiden.

De oproep viel niet op een koude steen. De giften stroomden binnen en de kaap van 4 miljoen werd gerond, zo bevestigt de Koning Boudewijnstichting. Dat is meer dan voldoende om de oproep tot giften af te sluiten.

Met het geld zal het ziekenhuis een belangrijk deel van de meerkost kunnen financieren die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Die meerkost wordt op zo’n 10 miljoen euro geschat. De dienst intensieve zorgen wordt bijvoorbeeld uitgebreid van 30 tot 45 bedden.

Vraag van kandidaat-schenkers

Dat een openbaar ziekenhuis zich verplicht voelt om tot privégiften op te roepen, kon op heel wat verontwaardiging rekenen. Is het immers niet de taak van de overheid om de nodige fondsen te voorzien? “Eigenlijk ging het vooral omgekeerd,” legt Philippe Leroy, algemeen directeur van het UMC Sint-Pieter, uit. “Verschillende mensen hebben ons gecontacteerd omdat ze graag wilden doneren. Uiteindelijk hebben we dan samen met de Koning Boudewijnstichting die oproep gelanceerd."

Eind vorige week riep het Sint-Pietersziekenhuis overigens op om voortaan te doneren voor de andere Brusselse ziekenhuizen uit het Irisnetwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?