Sint-Pietersziekenhuis mag nieuwe coronabehandelingen testen

© PhotoNews
| Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus.

In vier Belgische ziekenhuizen zal ten laatste volgende week gestart worden met het testen van vier mogelijke therapieën om COVID-19 te behandelen. Alle goedkeuringen om van start te mogen gaan, zijn binnen. Dat geldt onder meer voor het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, wordt bevestigd aan BRUZZ.

Dat meldt UZA-professor Herman Goossens, die het grootschalige Europese project coördineert.

Vanuit Frankrijk kwam recent het initiatief om vier veelbelovende therapieën om het coronavirus te behandelen te testen op patiënten. Ook in België zouden in vier ziekenhuizen in totaal minstens vierhonderd patiënten behandeld worden bij de klinische studie. Daarvoor moest er eerst nog groen licht komen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de ethische comissies in de deelnemende ziekenhuizen.

Die goedkeuringen zijn er nu, zegt klinisch bioloog Herman Goossens van het UZA. "Het protocol is uitzonderlijk snel goedgekeurd", zegt hij tevreden. "We wachten nu nog op de logistiek. Wanneer de medicijnen aankomen, zullen we deze vanuit de centrale apotheek van het UZA verdelen."

Goossens wil op korte termijn ook extra ziekenhuizen betrekken in het onderzoek. Hij verwacht nog deze of begin volgende week van start te kunnen gaan. De financiering van het project wordt gedaan door de FOD Volksgezondheid. COMBACTE is een Europees netwerk van ziekenhuizen en laboratoria dat op korte termijn grootschalige klinische studies opzet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?