197 nieuwe besmettingen met Covid-19 in België, 27 in Brussel

© Photonews
| Van links naar rechts: Peter Mertens van het Crisiscentrum, virologen Steven Van Gucht en Emmanuel André en woordvoerder Benoit Ramacker, vrijdag tijdens de dagelijkse statusupdate rond de verspreiding van het coronavirus
Updated: 15-03-2020 - 13:06

Zaterdag hebben 197 nieuwe mensen positief getest voor Covid-19. Het grootste deel in Vlaanderen, maar ook Brussel (27) en Wallonië (28) zijn getroffen. De teller in ons land staat intussen op 886 bevestigde gevallen van het virus. 163 mensen liggen in het ziekenhuis.

Er zijn zaterdag 197 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in België. Dat meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid zondag.

Van die mensen wonen er 137 in Vlaanderen, 28 in Wallonië en 27 in Brussel. Van de vijf anderen is geen informatie over de woonplaats gekend. Het totale aantal besmettingen in België komt daarmee uit op 886, het aantal sterfgevallen blijft op 4.​​​​​

"We zien een snelle stijging, die zich waarschijnlijk nog zal doorzetten", zegt viroloog Steven Van Gucht. "We hopen wel dat het zich zal stabiliseren. Daarvoor vragen we iedereen om zich aan de richtlijnen te houden."

Zaterdag om 17 uur waren 163 mensen opgenomen in verschillende Belgische ziekenhuizen met het coronavirus, en 33 van hen lagen op de afdeling intensieve zorgen. Van die 33 mensen moeten er 23 beademd worden.

Over de grens shoppen

"De mensen bij wie nu een besmetting is vastgesteld, zijn mensen die een tweetal weken geleden zijn blootgesteld aan het virus", zegt Steven Van Gucht. "De impact van de maatregelen die donderdagavond genomen zijn, gaan we pas merken over een tiental dagen."

"Maar dan moet iedereen zich wel zo strikt mogelijk houden aan de richtlijnen, het is belangrijk om dat nogmaals te benadrukken. Massaal over de grens trekken om daar te gaan shoppen, op restaurant te gaan of terrasjes te doen, dat is nu even écht geen goed idee."

Infectieketting

De kans is immers reëel dat zich tussen die massa mensen iemand bevindt die besmet is met het virus, aldus de woordvoerder. "Die persoon zal gemiddeld twee tot drie andere personen besmetten, die op hun beurt nog eens twee tot drie andere personen gaan infecteren. Zo krijgen we opnieuw een exponentiële infectieketting, die leidt tot extra hospitalisaties en dus tot een aantal mensen die eraan gaan sterven."

"Dat kunnen we vermijden als iedereen zich zo goed mogelijk aan de richtlijnen houdt. Als we allemaal samenwerken, gaan we deze duivel klein krijgen, maar het vraagt een inzet van iedereen, onmiddellijk, hier en nu."

De FOD Volksgezondheid herinnert de bevolking aan het belang van thuisisolatie van zodra iemand ziek is (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen ...) en roept op om rechtstreeks telefonisch contact op te nemen met de arts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?