© Jean Spinette via Facebook | Burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette (PS).

'Sinterklaas-grap' van burgemeester doet gemoederen hoog oplopen in Sint-Gillis

© BRUZZ
14/11/2023

Dinsdag is in de gemeente Sint-Gillis een controverse losgebarsten naar aanleiding van een interview met burgemeester Jean Spinette (PS) over het feest van Sinterklaas. Hoewel het volgens hem om een grap ging, toont het incident dat de Brusselse verkiezingskoorts al hevig woedt.

In een interview met La Dernière Heure vertelt Spinette dinsdag over zijn recente reis naar Berkane, een stad in het noordoosten van Marokko waar zijn gemeente al sinds 2007 een internationale samenwerking mee heeft. “Het is een manier om een band te smeden met de moslimgemeenschap van de gemeente: veel inwoners van Sint-Gillis komen uit deze regio van Marokko,” verklaart hij. “In feite zou het best leuk zijn om dit jaar eens een 'Sidi Nicolas' (Sidi is een Arabische eretitel die zoveel betekent als 'heer', red.) te hebben die clementines levert aan de kinderen,” voegt hij nog toe. De Marokkaanse stad staat bekend om haar mandarijnen.

'Een meer inclusieve Sinterklaas in onze scholen: 'Waarom geen Sidi Nicolas?'', kopte La DH daarop dinsdag boven het interview. Wat een bijzin had moeten zijn, draaide zo uit tot de focus van het interview en schiet serieus in het verkeerde keelgat van de lokale oppositie. “Sinterklaas is er voor alle kinderen, ongeacht afkomst of religie, dus waarom zou je dit veranderen?”, verklaarde MR-lijsttrekker Yannis Bakhouche in een artikel later op de dag.

“Ik dacht eerst dat het een grap was, maar de burgemeester meent dit,” aldus nog Bakhouche aan BRUZZ. “Dit is een voorstel dat erop gericht is om stemmen te winnen of om de aandacht af te leiden van de echte problemen in de gemeente rond veiligheid en mobiliteit.”

Spinette ontkent de beschuldigingen en laat in een reactie weten dat zijn “voorstel” volgens hem wel degelijk een grapje was. “Ik ben verbaasd over de manier waarop mijn opmerkingen in de media zijn verschenen en betreur deze zinloze polemiek. De naam van Sint-Niklaas en de traditie in zijn geheel zullen absoluut niet veranderen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie